Berlijn, de verloren stad (16)

Berlijn betaalt huur voor krakers

Je houdt het niet voor mogelijk! De Berlijnse wijk Tempelhof-Schöneberg engageert zich om de openstaande onbetaalde huurkosten voor de extreem linkse jeugdclub ‘Potse’ na het vertrek van de club naar de regio rond de luchthaven van Tempelhof over te nemen.

Na bemiddeling van het gemeenteraadslid Oliver Schwork (SPD) waren de krakers in september met het Berlijnse stadsbestuur/deelstaatbestuur overeengekomen dat de club het gebouw zou verlaten en naar de regio van de luchthaven verhuizen. De organisatoren van de jeugdclub ‘Potse’ zijn tevreden met deze oplossing: “Meer dan 74 maanden strijd op leven en dood, ongeveer 1.000 dagen bezetting van het jeugdcentrum en eindelijk een oplossing in zicht”. Ook bemiddelaar Schwork is tevreden: “Hiermee heeft de wijk alles gedaan wat ze kon om ‘Potse’ een nieuw dak boven het hoofd aan te bieden”.

Huurkosten lopen op tot 93.000 euro per jaar! Uit de Duitse krant Bild-Zeitung was intussen gebleken dat de jaarlijkse huurprijs voor het gebouw in Tempelhof-Schöneberg ongeveer 93.000 euro per jaar bedraagt. Maar de wijkraad van Tempelhof-Schöneberg zou nu ook moeten tussenkomen in allerlei kosten aan het gebouw, waarin de links-radicale jeugdclub jarenlang gehuisvest was. Deze kosten zouden voor het jaar 2020 alleen al oplopen tot 277.000 euro.

Het vertrek van Potse uit het gebouw in de wijk had eigenlijk al 3 jaar geleden moeten gebeuren. De huiseigenaars hadden het huurcontract met het linkse jeugdcentrum beëindigd. Daarop reageerden de organisatoren en ondersteuners van het radicale project door delen van het gebouw te bezetten.

De jeugdclub ‘Potse’ trok vroeger al de persaandacht door steeds weer gewelddadige acties. In augustus bijvoorbeeld werden nog twee politieagenten door een bende, die uit het jeugdcentrum kwam, in elkaar geslagen. In Berlijn worden meerdere tientallen woningen door krakers bezet. U herkent ze van ver aan de graffiti op de gevels. Buurtbewoners en eigenaars klagen over bedreigingen en geweld. Toch sympathiek, hoe de linkse meerderheid in Berlijn eventjes vlot de kosten bijpast. En… zich zelfs geëngageerd heeft de toekomstige huurprijs te betalen.

“Der fortgeschrittene Stand dieser Verhandlungen erlaubte es nunmehr, die Finanzierungsvereinbarung zu schließen, mit der der Bezirk die Mietzahlungen der Potse für die “Zollgarage” übernimmt. Voraussetzung dafür ist unter anderem, dass die Potse die Räume in der Potsdamer Straße bis zum 20. September 2021 aufgibt.”

Uit: https://www.berlin.de/ba-tempelhof-schoeneberg/aktuelles/pressemitteilungen/2021/pressemitteilung.1125492.php

Stelt u zich even voor dat de jongerenafdeling van de AfD – ik zeg maar wat – als aanklacht tegen de armoede van de bio-Duitsers een gebouw in Berlijn zou bezetten. Zou Berlijn even vlotjes bijpassen of een nieuw onderkomen zoeken, de huur ervan betalen?

https://taz.de/Linkes-Jugendprojekt-in-Berlin/!5765118/

Over Berlijn kan men schrijven en blijven schrijven. Een reportage over een andere bezetting door krakers, door wat men noemt de “linkse scène”:

Overal waar links (van donkerrood-tot donkergroen) mee aan de knoppen zit, gaat stilaan het licht uit. Toch eigenaardig dat men als conservatieve nationalist het etiket “extreemrechts” opgekleefd krijgt, terwijl “extreemlinks” uit de woordenschat der media verdwenen lijkt. We verwijzen graag naar vorige artikels, zoals het onderstaande. Indien u “golfbrekers berlijn de verloren stad” googelt krijgt u nog meer literatuur.