Begrijpend lezen

Afbeeldingsresultaat voor begrijpend lezenEr is een verschil tussen lezen en begrijpend lezen.  Woorden kennen en woorden (h)erkennen.  Onze taal wordt dagelijks aangepast aan de poco eisen der multiculdroomwereld.  Kwestie om vooral niet te duidelijk te worden.  Omfloerst, struisvogeljournalistiek. Volksverlakkerij.

Zoals in het artikel “Aantal jongeren met radicaal discours stijgt”:

“Het aantal jongeren in Molenbeek dat zich aangetrokken voelt tot een radicaal discours stijgt nog steeds. Dat heeft Molenbeeks deradicaliseringsambtenaar, Olivier Vanderhaegen, maandag gezegd in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart.

Zelfs al vertrekken er nog nauwelijks jongeren naar IS-gebied, toch groeit de “kritische massa” die een radicaal discours aanhangt. Het gaat dan niet zozeer om potentiële terreurstrijders, maar om jongeren die nergens op de radar zitten of die door de mazen van het net glippen. Niet zelden gaat het om jongeren die betrokken zijn bij drugshandel of andere criminele feiten. Er zijn ook nog steeds ronselaars actief op het grondgebied van de Brusselse gemeente, bevestigde Vanderhaegen.

Die info is bijvoorbeeld door families aan de politie doorgespeeld en de onderzoeken zijn lopende. De Molenbeekse deradicaliseringsambtenaar waarschuwde voorts om niet alles in te zetten op een religieus tegendiscours. “Een religieus tegendiscours werkt niet op het moment dat iemand op het punt staat om naar Syrië te vertrekken”, aldus Vanderhaegen. Niet zelden zijn jongeren vooral op zoek naar een identiteit. “Religie komt dan als een identitaire prothese”, verduidelijkte de deradicaliseringsambtenaar.

Kloof
In hun zoektocht kunnen jongeren vaak niet terecht in moskeeën, omdat zij geen Arabisch kennen en de imams vaak te weinig Frans. Bovendien hebben de imams vaak geen voeling met de leefwereld van jongeren, terwijl ronselaars en haatpredikers daar wel gretig op inspelen. Vanderhaegen beklemtoonde tot slot meermaals de sociaal-economische situatie van de betrokken jongeren en de torenhoge werkloosheidscijfers in Molenbeek.

Marshallplan
Hij brak dan ook een lans voor een soort ‘Marshallplan‘ voor Brussel. Zijn Vilvoordse en Mechelse collega’s, Jessika Soors en Alexander Van Leuven, drongen daarnaast aan op meer structurele ondersteuning. Nu verdoen ze veel tijd met de zoektocht naar projectsubsidies, die bovendien slechts tijdelijk financiering leveren en dus weinig zekerheid bieden voor het aanwerven of behouden van goed personeel. Tegelijk hopen ze op een vlottere informatie-uitwisseling over personen op hun grondgebied en op meer overleg en coördinatie onderling.

Wij hebben bij onze redactie volgende prijzen uitgedeeld voor het ‘begrijpend lezen’ van het artikel:

 1. Gedeelde eerste plaats voor “Kritische massa” –identitaire prothese” –  heel nieuw begrip, inventief, hier is lang over nagedacht
 2. Terreurstrijders” –  sinds wanneer trekken er strijders tegen terreur naar de I.S.?
 3. “Goed personeel” –  is dit een mea culpa van de Brusselse schepencolleges?

Als wij bovenstaande tekst goed begrepen hebben, dan moeten we hen meer pamperen, zeker niet met de vinger wijzen, hen liefdevol aan onze borst drukken en vooral niet durven beweren dat ze dezelfde kansen krijgen om iets van hun leven te maken als iedere andere burger van het land b, en dat ze het grotendeels aan zichzelf te wijten hebben als ze het verkloten.  Of zien we dat verkeerd?

FT

7 gedachten over “Begrijpend lezen

 1. Ik kan alleen maar vaststellen dat in een land waar woorden van de eigen bevolking al bestraft worden, er heel veel werk en geld wordt besteed om bepaalde creaturen niet te moeten straffen.

  • …en de torenhoge werkloosheidscijfers in Molenbeek.
   Blijkbaar bedoelt men met het ‘Marshallplan‘ voor Brussel een plan om 12-jarige aan de arbeid te krijgen zodat zij niet meer radicaliseren.

 2. Voor wie hiervoor belangstelling heeft:
  “Francken krijgt gelijk van Europees Hof van Justitie.
  Het Europees Hof van Justitie velde vandaag een arrest in een zaak gelijkaardig aan via van de ‘visumrel’. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vreesde dat een (voor hem) ongunstig arrest de poorten ging openzetten voor duizenden vluchtelingen die gewoon het vliegtuig zouden nemen om hier asiel aan te vragen. Maar dat zal dus niet voor morgen zijn. Ook in het buitenland werd het vonnis met veel belangstelling gevolgd…”
  Verder lezen, (compleet met taalfouten en alles) bij http://sceptr.net/2017/03/francken-krijgt-gelijk-europees-hof-justitie/

 3. ha zo, een Molenbeeks deradicaliseringsambtenaar (welke opleiding volgende dienen tist?),
  die op zoek gaat naar meer fondsen, naar meer personeel, naar meer structurele ondersteuning, naar een Marshallplan, maar vooral naar zachte dokters die stinkende wonden pamperen maar weigeren ze te genezen…

  Hij vergeet een essentieel element: structurele ondersteuning door één of liefst een horde consultanten, uit de politiek weggeplukt, op zoek naar een bijverdienste, ik ken een aantal op droog zaad gezette ex-graaiers die daar graag aan zouden meewerken… hallo Bracke & C°.

  Naar mijn bescheiden mening zou de voorgestelde illusie geen enkele meerwaarde of oplossing voor het probleem betekenen. Mede omdat in dergelijke constructie per definitie niemand van het VB betrokken zou worden.
  Die worden zeker uitgesloten, alhoewel ze goede huisvadersprincipes hanteren…

  Beste burgers,
  hoe lang nog…?

Reacties zijn gesloten.