Bart Laeremans: staatsmisvorming

IMG_9043 eurostadionU heeft allicht de euforische verklaringen van allerlei politiek pluimage gezien en gehoord over het goedkeuren van de staatshervorming.

Hierbij de tussenkomst van Bart Laeremans, één van de VB-mandatarissen waarvoor wij een speciaal boontje hebben, tijdens het debat in de Senaat dinsdag verleden week:

“Collega’s,

Vandaag bereiken we het slotmoment van de staatshervorming, die door sommigen als historisch wordt bestempeld. Het zal u allicht verwonderen, maar ik wil dit graag bevestigen.

De staatshervorming is historisch omdat ze wordt verdedigd en uitbundig gepropageerd door alle Franstalige partijen hier in de Senaat. Maar tegelijk gaat ze in tegen de helft van alle Vlamingen.

 De staatshervorming is historisch omdat ze de fundamentele evenwichten in dit land op de helling zet. De gedeeltelijke gelijkberechtiging van de Vlamingen in de hoofdstad werd afgekocht met een zeer sterke bevoordeling van de Franstaligen op federaal niveau. Dat evenwicht wordt heel zwaar onderuit gehaald doordat de rechten van de Vlamingen van Brussel voortaan op electoraal en juridisch vlak worden gekoppeld aan die van de Franstaligen in Vlaams-Brabant. Waardoor Brussel niet langer een echt tweetalige stad is, maar een dominant Franstalige stad, in een ongrondwettig Wallo-Brux-verband, waar de Vlamingen voorlopig nog gedoogd worden maar geen Kamerzetels meer mogen behalen. Voor het belangrijkste parlement van het land worden de Vlamingen er politiek geliquideerd.  

Deze staatshervorming is historisch omdat met de Hoofdstedelijke Gemeenschap van Brussel de oude provincie Brabant uit zijn as herrijst, waarmee nieuwe aanspraken op Vlaams-Brabant gevestigd worden. In Vlaanderen is men zo naïef om dit imperialistische spel mee te spelen en rolt men de rode loper voor Brussel steeds verder uit.

Deze staatshervorming is historisch omdat de tendens naar autonomie en eigen lotsbestemming op een heimelijke manier omgebogen wordt, met veel minder democratie, met samenvallende verkiezingen om de vijf jaar, een veel grotere macht van het federale Grondwettelijk Hof en een nog veel complexere bevoegdheidsverdeling, waarbij alom tegenwoordige federale tentakels de nieuw verworven autonomie meteen verstikken.

En deze staatshervorming is historisch omdat de Vlamingen voortaan nog veel dieper in hun portefeuille moeten tasten om heel dit Belgische circus te onderhouden. De gigantische geldstroom van Vlaanderen naar Wallonië, die NOOIT in omgekeerde zin heeft gevloeid -die leugen mag toch eens doorprikt worden- wordt niet afgebouwd, wordt niet ingeperkt, wel integendeel. Het hele kluwen van de financieringswet dat hier vandaag voorligt, zorgt in de eerste plaats voor onredelijk veel extra middelen voor Brussel, zonder dat er garanties voorzien zijn voor een beter beleid voor de Vlamingen en voor minder spilzucht.

En daarnaast is er de creatie van een nieuw federale heffing, een gigantische saneringsbijdrage vanwege de andere deelstaten ten voordele van de federale overheid, waarvan de Vlamingen het leeuwendeel zullen moeten betalen. Een bedrag dat in 2030 volgens de documenten van de studiedienst van een meerderheidspartij zal oplopen tot 3 miljard euro per jaar.

De gevolgen zijn nu al zichtbaar: de komende legislatuur moet Vlaanderen bijna 8 miljard euro of 315 miljard oude franken cadeau doen aan het Belgische niveau.   

België komt dus onnoemelijk versterkt uit dit intrieste verhaal. Op 15 november, het naamfeest van uw Koning blokletterde La Libre Belgique triomfantelijk: “La Flandre, grande perdante de la sixième réforme de l’Etat”.

Wanneer, collega’s van CD&V, VLD en sp.a, zullen de schellen eindelijk van uw ogen vallen?”

Hierbij een tabel uit een studiedienstnota van de Sp.a, waarin we de gigantische bedragen lezen die Vlaanderen tot in 2030 zal mogen ophoesten om de federale begroting te saneren. Het gaat m.i. om een zware onderschatting, want de resultaten van de financieringswet (zonder saneringsbijdrage) zijn nog veel te optimistisch ingeschat.

Bart Laeremans

1312FinancieringswTabel.Sp.a

Klik om te vergroten

Lees ook de persmededeling van de VVB

 

1 gedachte op “Bart Laeremans: staatsmisvorming

  1. wat baten deze woorden als de uil (Vlaming) niet zienen wil. Bart is een van onze betere senatoren die nog werken in de senaat, maar of het allemaal helpt daar twijfel ik toch aan

Reacties zijn gesloten.