3 gedachten over “Actualiteit in de VB-studio

  1. Naast het capaciteitstarief hangt er nog een extra belasting op elektriciteit boven ons hoofd : wanneer Groen toch zijn zin krijgt en CO2-uitstotende gascentrales zou gaan inzetten voor elektriciteitsproduktie zullen zij hoogstwaarschijnlijk een CO2-belasting gaan doorrekenen op de prijs van de electriciteit.

    Tip: je kan het capaciteitstarief omzeilen door een batterij powerbank in te zetten.
    Deze slaat de elektriciteit van het net (en evt. ook van je zonnepanelen) op in een batterij, die terug 230V netstroom levert voor je woning. De enige afname van het stroomnet is de laadstroom van de powerbatterij, die een konstante is van ca. 400 Watt (afhankelijk van de grootte van je powerbank). Je kan op deze manier de piekstromen afvlakken tot een konstante.

    Bijkomend voordeel :
    1) bij stroomuitval kan je powerbank toch nog stroom blijven leveren aan je woning (koelkasten en diepvriezers !), en bij lege batterij kan je die op ca. 4 uur terug volledig opladen met een kleine stroomgroep van 1 kW).
    2) Bij gebruik van een powerkbank verliest de “slimme meter” alle toegang tot je verbruiksprofiel, en kunnen ze jouw gegevens niet verkopen aan derden ! (brengt anders voor de stroomleveranciers enorm veel geld in het laadje !!!!).
    3) Je woning is beschermd tegen hoogfrekwente piekstromen, waarvan bekend is dat ze de oorzaak zijn van veel woningbranden bij woningen die voorzien zijn van een smart meter. (zijn microlven en veroorzaken straling).

    • Volgens de brandweer, die hier een huis kwamen blussen na een blikseminslag, lokken de zonnepanelen op het dak de blikseminslag uit. Volgens hun statistieken springen huizen met zonnepanelen, gebouwd tussen woningen van dezelfde hoogte, qua brand veroorzaakt door bliksem, fors uit de cijfers.

  2. Bij dit capaciteitstarief stellen er zich toch wel enkele vragen :
    Een onverdachte bron :
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/02/01/bijna-derde-huishoudens-zal-energiefactuur-licht-zien-stijgen/
    met citaat :
    “Wie weinig stroom verbruikt kan tot 100 euro meer betalen door capaciteitstarief …..
    Vanaf deze zomer zullen de distributienettarieven niet meer volledig berekend worden op basis van de hoeveelheid elektriciteit die we verbruiken, maar wel op basis van het piekverbruik. Dat moet ons aanmoedigen om ons stroomverbruik te spreiden ….
    Grote verbruikers winnen – Volgens de studie zijn het vooral de grote afnemers die winnen aan het capaciteitstarief. .” (=einde citaat).

    Het voormelde gaat dan ook in tegen het principe “de verbruiker betaalt…”.
    Met dit capaciteitstarief gaat de kleine verbruiker meer betalen, zonder daarom meer te verbruiken. De grote verbruiker betaalt dan minder, zonder daarom minder te verbruiken.
    Dit gaat ook in tegen de plannen van de Vlaamse regering om het energieverbruik te beperken. Met dit capaciteitstarief geldt dan blijkbaar het principe : “Hoe meer verbruik, hoe goedkoper….”.

    En dan het afvlakken van de pieken. Bij de kleine verbruiker gaat het om het doen functioneren van essentiële zaken die niet kunnen uitgesteld worden, op de piekuren zoals verlichting, kookplaat , koffiezetapparaat .. de frigo & diepvriezer .. of dient men deze laatste dan af te koppelen tijdens de piekuren.

    Het belangrijkste zit hem echter in het volgende :
    https://www.hln.be/consument/energieregulator-vreg-capaciteitstarief-is-een-noodzakelijke-en-logische-stap~a5885731/
    met citaat :
    ““De studie bevestigt dat het capaciteitstarief een noodzakelijke en logische stap is met het oog op de energietransitie”, reageert de VREG nu. “Het zorgt ervoor dat de nettarieven op termijn voor iedereen betaalbaar blijven. De invoering van het tarief ligt in lijn met de Vlaamse beleidsdoelstellingen.” (=einde citaat).

    Een dergelijke beslissing van de VREG kan moeilijk zonder voldoende politieke dekking. Wie is hier de drijvende kracht achter ? Het probleem is nu dat dit capaciteitstarief nu gaat ingevoerd worden op een ogenblik dat we geconfronteerd worden met exploderende energie kostprijzen.

    Intussen draait de wind , een citaat het de laatste brug :
    “In het Vlaams parlement is er geen enkele partij die de invoering van het capaciteitstarief nog openlijk en volmondig steunt…..” (=einde citaat).

    Dienen de meer inkomsten door dit capaciteitstarief om de niet betaalde elektriciteitsfacturen te compenseren ?? Over de bedragen van deze niet betaalde facturen en wie ze niet betaalt, heerst er immers een oorverdovende stilte !!!

    In de volgende bron is er wel een kleine tip :
    https://www.hln.be/consument/meer-belgen-hebben-moeite-om-energiefactuur-te-betalen-hoe-kan-u-zelf-de-prijs-drukken~aaf12785/
    met citaat :
    “Waar energieleveranciers normaal jaarlijks moeten afrekenen met ongeveer 85 miljoen euro aan onbetaalde facturen, vreest Febeg nu een verdubbeling, tot 170 miljoen…” (=einde citaat).

    Het voormelde artikel dateert van 2020 !!! We zijn nu 2022, en nog in volle Covid 19(84) terreurtijd.
    Gaat het hier met dit capaciteitstarief om een verdoken heffing, zoals nu al het geval is, in de ziekenhuizen, waar diegenen die hun factuur betalen , via allerhande toeslagen, meebetalen voor diegenen die hun factuur niet betalen?.
    Een zaak is al wel duidelijk, dit capaciteitstarief dekt een andere lading.

Reacties zijn gesloten.