Aan het Griekse front (8)

Greek soldiers opened fire on refugees at the border! | News1 English
Vert.: “Routes gebruikt door immigranten”: poco Turks voor geliefde smokkelroutes door illegalen en hun “gidsen”

Zou er al iemand wakker zijn bij het EU-oppercommando? Gisteren heeft de EU-commissie nog “voorgesteld” 585 miljoen euro uit te reiken om de “vluchtelingen” en hun gastlanden te ondersteunen. Turkije zou daarvan 485 miljoen euro mogen opstrijken – de rest zou verdeeld worden over Jordanië en Libanon. De EU-commissaris voor het oplossen van crisissen allerhande, Janez Lenarčič, met een krop in de keel: “Daar corona de meest kwetsbaren bedreigt, kunnen wij (plur. maj.) niet ophouden met onze levensreddende steun”. (…)

We vernemen dat tijdens de laatste uren de spanning aan de Turkse kant van de Evros weer toegenomen is. Volgens verschillende bronnen, zowel Griekse, Radioevros.gr, als Turkse, werden zoals in maart busladingen met illegale immigranten naar de grenssteden Edirne (Andrianaoupolis) en Ipsala gebracht. Het zou om een behoorlijk aantal, zo’n 6000, gaan. Dit bericht valt niet toevallig samen met de “dreiging” door de Turkse overheid van een tweede golf landverhuizers die het in Turkije voor bekeken houden en hun all-in vakantie via Griekenland in de EU willen doorbrengen.

Citaat Turkse IHA News Agency: “In Edirne wordt de reis van de hoop en de EUropese droom door migranten verder gedragen. Zij pogen met boten de Evros rivier over te steken naar de andere, de Griekse, oever.”

De Griekse grenspolitie en militaire eenheden zijn bijzonder waakzaam. (…)

Wat eraan voorafging: zie vorige bijdragen over dit thema “Aan het Griekse front (1 t/m 7)”. De onderstaande publiceerden wij op 25.5. :