“Zwart beest”

De recentste opiniepeiling zindert nog na. En dan vooral in de hoofdzetels van de partijen. U heeft waarschijnlijk over het gesprek met Theo Francken gehoord. Daarin wordt hem gevraagd naar een eventuele samenwerking, resp. toekomstplannen / coalitievorming met het Vlaams Belang. In plaats van een strategie uit te dokteren met een andere – of moeten we zeggen met de énige flamngante partij – valt hij de énige partij aan die onomwonden Vlaamse Onafhankelijkheid in het hart draagt.

Geen enkele redactie ging dieper in op Theo Franckens uitdrukking “zwart beest”. Is het een belediging? Of moeten we het aIs een geuzennaam beschouwen? We hebben al een en ander te verduren gehad, van fascisten naar paljassen. Zwarte beesten is nieuw.

Kwestie van in deze tijdsgeest een strijdlied aan te bieden, hier is de Zwarte Leeuw, die meteen komaf maakt met andere belagers, zoals deze die niet alleen de lelie, maar ook de halve maan in hun vaandrig dragen. Of valse profeten…

Ziet gij de zwarte leeuw niet rijzen, zo fier op’t trotse gouden veld?
Ziet gij zijn forse reuzenklauwen, waarvan één slag de vijand velt?
Ziet gij de bloed’ge ogen gloeien?
Ziet gij zijn maan zo breed verward?
Die leeuw is onze leeuw van Vlaand’ren, die rustend nog de wereld tart.
Hij sloeg zijn klauwen op het oosten , en’t oosterheir vloog sidd’rend heen.
Zijn klauw vernielde d’halve mane, van d’ ongetemde saraceen!
Dan toog hij verder naar het westen, en schonk hun dapperheid te loon , aan d’onversaagdsten zijner zonen, een konings of een keizerskroon.
Hij sluimert nu der walen koning.
Beknell’hem hem vrij in ijzren band.
Hij sturen nu zijn roversbenden, tot op des leeuwen vaderland.
Maar zo de leeuw ontwaakt, gij rov’ren,wordt ge allen door zijn klauw verscheurd,dan wordt uw trotse wite lelie, door hem met bloed en slijk besmeurt!
(J.De Laet)

https://radio1.be/luister/select/de-ochtend/ontbijten-met-theo-francken-als-je-met-vlaams-belang-aan-tafel-komt-op-federaal-niveau-is-elk-gesprek-overbodig

2 gedachten over ““Zwart beest”

  1. THEO WORD HOE LANGER EEN PROBLEEM VOOR DE NVA. HIJ KLETST ALLE DAGEN WAT ANDERS; WIE GELOOFT DIE MAN NOG?

  2. Is dit nu poco-taal dan wel onversneden racisme, deze connotatie van zwart met beest? Zou zich nu werkelijk geen enkele Afrikaan bij ons door deze uitspraak persoonlijk aangesproken/beledigd voelen? Waarom geen “blank beest”? Moet er hier per direct geen Nederlandse taalcorrectie gebeuren door enkel nog over “beesten” te spreken zonder vermelding van welke kleur dan ook? Geel, zwart, blank, appelblauw-zeegroen, het doet er niet toe. Heeft Theo misschien iets tegen onze zwarte medemens, met daarbij dan weer de prangende gewetensvraag gekoppeld of eender wie, politicus of niet, zomaar vrijblijvend mensen van een bepaalde democratische partij met “beesten” mag vergelijken? Moet een politicus op dat vlak juist niet het goede voorbeeld geven? Waar blijft UNIA nu met haar klacht wegens racisme/belediging/smaad en wat weet ik veel meer? Oh ja, ik was het bijna vergeten, de “subtiele” uitspraak van den Theo is persoonlijk enkel gericht tegen de blanke Vlamingen van het VB. Maar toch, mocht ik een zwarte Afrikaan zijn, wat gelukkig voor Theo (en mij) niet het geval is, dan zou ik onverwijld klacht tegen hem en zijn Belgische establishment-partij indienen bij alle bevoegde instanties ter zake wegens ontoelaatbare racistische uitspraken, belediging en de hele Woke-reutemeteut. Of is hier weeral sprake van het gekende meten met twee maten en twee gewichten? Dit schiet me nu pas door het hoofd. Retorische vraag zeker?

Reacties zijn gesloten.