Zou het in Wallonië ongezond wonen zijn?

Of we nu de cijfers van de ziekenfondsen bekijken, of de cijfers van afwezigheden op het werk wegens ziekte, of de cijfers van invaliditeit… telkens valt het op dat de verhouding VL / W niet evenredig is met het bevolkingsaantal.  De beroepsziekten vormen daarop geen uitzondering en zijn oververtegenwoordigd in het vergoedingssysteem.

Meeste aanvragen erkenning beroepsziekte komen uit Wallonië

Het Fonds voor de beroepsziekten (FBZ) heeft vorig jaar 6.977 eerste aanvragen voor erkenning van een beroepsziekte behandeld. Aanvragen van mannen vormen nog steeds de meerderheid. Van de aanvragen kwam 53 procent uit Wallonië, 41 procent uit Vlaanderen en de rest uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het buitenland.

De meeste aanvragen kwamen uit de provincies Henegouwen (23 procent) en Luik (21,7 procent). Op ruime afstand volgen dan vier Vlaamse provincies: Limburg (9,7 procent), Antwerpen (8,7 procent), West-Vlaanderen (8,3 procent) en Oost-Vlaanderen (7,4 procent). Slechts 2,7 procent van de aanvragen kwam uit Brussel-hoofdstad.

Het FBZ nam vorig jaar 3.143 positieve en 5.100 negatieve beslissingen. Gekeken per provincie kent het aantal positieve beslissingen eenzelfde trend als het aantal aanvragen. Zo ontvingen aanvragers in Henegouwen (25,9 procent) en Luik (25,3 procent) het vaakst een positieve beslissing. In Vlaanderen is Limburg bij uitstek de provincie waar de meeste vergoedingen uitgekeerd worden (12,3 procent).

Het percentage arbeidsongeschiktheid dat toegekend wordt varieert enorm. Zo is dit voor doofheid en lumbale aandoeningen circa 10 procent, terwijl het voor ademhalingsziekten gemiddeld 69 procent is. Opvallend is voorts dat de meeste aanvragen vorig jaar betrekking hadden op tendinitis of peesontsteking (1.220 aanvragen), en dat terwijl tendinopathie van de bovenste ledematen (aan schouder, elleboog of pols) pas sinds 1 november 2012 erkend is als beroepsziekte. “Zodra in de media verschenen was dat tendinopathie als beroepsziekte erkend ging worden, verdronken de dossierbeheerders hier zowat in het aantal aanvragen voor een schadevergoeding”, klinkt het in het jaarverslag van het FBZ. Die trend zet zich volgens het FBZ bovendien voort in 2013.

Het FBZ gaf vorig jaar in totaal bijna 300 miljoen euro uit. Het overgrote deel van de uitgaven ging naar vergoedingen wegens blijvende arbeidsongeschiktheid (BAO), namelijk 200 miljoen euro of 69 procent van de totale uitgaven van het FBZ. Wel zijn alle vergoedingen BAO die het FBZ ooit toekende en in 2012 nog steeds van toepassing waren, inbegrepen in het cijfer.

http://www.vandaag.be/economie/131439_meeste-aanvragen-erkenning-beroepsziekte-komen-uit-wallonie.html

 

4 gedachten over “Zou het in Wallonië ongezond wonen zijn?

  1. Die peesontsteking van schouder, elleboog of pols is wsl een gevolg van het overmatig gebruik van de computermuis.

  2. Neen, maar bij het surfen gebruik je de muis meer als bij het werken…

Reacties zijn gesloten.