125 miljoen keer genitale verminking

Men noemt het besnijdenis, maar het is veel ingrijpender dan bij jongens.
Bij meisjes gaat het om het wegnemen van een orgaan, de clitoris, en het moedwillig zeer ernstig verminken van de genitale streek.

”Wereldwijd hebben 125 miljoen vrouwen een besnijdenis ondergaan, en nog eens 30 miljoen meisjes en vrouwen riskeren de procedure in het volgende decennium. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek door Unicef.

Somalië is koploper met 98 procent van de vrouwen besneden, gevolgd door Guinea en Djibouti met 96 en 93 procent.

Egypte voert de lijst van landen aan in absolute cijfers: 27,2 miljoen vrouwen en meisjes zijn er besneden, goed voor 91 procent. Hoewel de praktijk er illegaal is, wordt het merendeel van de ingrepen uitgevoerd door een geschoolde gezondheidswerker.

Voor het onderzoek verzamelde de VN-kinderrechtenorganisatie twintig jaar aan gegevens uit 29 landen in Afrika en Azië. “Dit rapport is de meest omvangrijke compilatie van statistieken rond vrouwenbesnijdenis tot nog toe”, zegt auteur Claudia Cappa. “Het is bijzonder belangrijke omdat het illustreert, voor het eerst, wat we weten over de verspreiding van de praktijk en de redenen die er achter schuilen. Het is ook voor het eerst dat gegevens opgenomen zijn over landen als Irak.”

Uit de cijfers blijkt dat jonge meisjes zich steeds vaker verzetten tegen besnijdenis. De jonge generatie is beter opgeleid en zich bewust van de negatieve gevolgen die de procedure kan hebben, zoals complicaties bij de bevalling, zegt Cappa.

File:Campaign road sign against female genital mutilation (cropped).jpgIn heel wat landen daalt daardoor het aantal besnijdenissen. In Benin, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Irak, Liberia en Nigeria worden de helft minder jonge meisjes besneden.

In de meeste onderzochte landen vinden meisjes en vrouwen die besneden zijn dat het geen voordelen heeft en dat de praktijk zou moeten stoppen, zegt Cappa. “Meer moeders beseffen nu dat de praktijk kan leiden tot de dood van hun dochter. Er is meer besef van de gevolgen, wat op zich een belangrijke tendens is.”

Toch blijkt dat heel wat moeders toch toestaan dat hun dochters besneden worden. Redenen die vaak gegeven worden zijn hygiëne, het behoud van de maagdelijkheid en vooral sociale aanvaarding.

In ons land verboden, maar toch een probleem dankzij de verrijking van de samenleving.

IPSnews