Ze staan al te popelen…

… om  vredesapostel te spelen in Oekraïne

Het Pentagon onderzoekt de mogelijkheid van wapenleveringen aan de Oekraïense overgangsregering.  Deze heeft om militaire steun in de vorm van wapens, munitie en geheime dienstbenodigdheden gevraagd.  McCain ziet het helemaal zitten.  Er mogen volgens hem “geen wapenembargos voor slachtoffers van agressie” bestaan.

Collega-defensieministers van de VSA en Oekraïne, Chuck Hagel en Igor Tenjuch hadden een onderonsje over een mogelijke militaire samenwerking.
Igor Tenjuch wil liefst grote aantallen van alles krijgen.  Over betalen werd niet gesproken. Hij maakte erop attent dat het Oekraïense leger sinds 1991 stiefmoederlijk bedeeld werd.  Het leger zou in hoofdzaak over slechts twee zaken beschikken: tactiek en strijdlust.  Wat we ons daarbij moeten voorstellen is ons niet helemaal duidelijk.  De strijdkrachten zijn in verhoogde staat van paraatheid, maar het loopt niet echt naar wens.  De helft van d ca. 41.000 Oekraïense infanteristen zou al inzetbaar moeten zijn, maar het aantal enthousiaste krijgers beperkt zich tot op heden slechts tot 6.000 soldaten.

Er werden  nog geen concrete beloftes door de Amerikaanse defensieminister gedaan, toch niet wat wapens betreft.  Wel kon hij volmondig de levering van verplegingspakketten aan het Oekraïense leger beloven.

Daar zal het voorlopig wel bij blijven.  De Russen vermoeden dat de Amerikanen de coup in Kiev georkestreerd hebben om het land binnen de NATO in te lijven.  En dat vermoeden wil men in Washington niet door nog meer provocatie gestaafd zien.

Als troost klonk het: “Een neen is geen ‘neen’ voor altijd.  Het is slechts een voorlopige ‘neen’.”
John McCain ziet het anders:  “geen wapenembargos voor slachtoffers van agressie”.

FT

Deutsche Wirtschaftsnachrichten

 

 

2 gedachten over “Ze staan al te popelen…

  1. Als Poetin nu plechtig beloofd aan Obama dat zij Pepsi en Coca-Cola mogen leveren aan Oekraine en Europa een leefloon voorziet voor die paar duizenden anti Poetinners zou het dan niet in orde komen ?

  2. De Amerikanen hebben ons bij 2 wereldoorlogen uit de shit komen helpen. Ze gaan dit nu ruimschoots compenseren door ons nu in de shit te helpen. De laatste presidenten hebben nooit een goed inzicht gehad wat hun buitenland politiek ten opzichte van Europa zou moeten zijn. De “crisis” in Oekraïne, en de Amerikanen hun aanpak zijn het bewijs er van.

Reacties zijn gesloten.