WION: een sanctie die uiteindelijk afgeblazen werd

Indië is niet bereid de marsbevelen der VSA te volgen. Indië wil Rusland niet afvallen. En toen werd de sanctiedoos open getrokken: WION moest en zou in de censuurkerker belanden. Niet toch: protesten alom.

Na een week censuur haalde YouTube bakzeil. Wat ging eraan vooraf? Op 10 maart publiceerde WION een beeldverslag met twee personen: de Oekraïense en Russische ministers van Buitenlandse Zaken na de vredesonderhandelingen in Antalya. Op 22 maart ontving WION een bericht van YouTube dat zij de video verwijderd hadden omdat die zgz. een inbreuk beging tegen de regels. WION protesteerde. YouTube volhardde in de boosheid omdat ze “de YouTube maatschappij willen beschermen”. Citaat uit de desbetreffende mail: “Onze regels verbieden een inhoud (van een video) die goed gedocumenteerde gewelddadige gebeurtenissen, inbegrepen de Russische invasie van Oekraïne, ontkennen, minimaliseren, trivialiseren. Gevolg gevend aan deze politiek hebben wij bv. de inhoud verwijderd waarmee de invasie van Oekraïne door Rusland ontkend werd of die suggereert dat Oekraïense slachtoffers crisisacteurs waren…”

WION ging vervolgens na waar het kalf gebonden lag. Het ging in se om Lavrov die antwoord gaf aan de pers: “Op uw vraag of we van plan zijn andere landen aan te vallen: we zijn niet van plan andere landen aan te vallen. We vielen Oekraïne ook niet aan. We hebben herhaaldelijk uitgelegd dat er een situatie ontstaan was die een direct gevaar vormde voor de veiligheid van de Russische Federatie.”

Het ging dus om het citeren van Lavrovs woorden. WION zelf gaf deze verklaring niet, noch onderschreef WION deze woorden. WION gaf gewoon weer wat zowel de Oekraïense als de Russische buitenminister verklaard hadden. WION vraagt zich af het hiermee de oorlog ontkende. Zo ja, dan moet YouTube de vorige video’s, die WION plaatste over de oorlog in Oekraïne, wel eens uitleggen…(04’11”)

Benieuwd hoe lang deze video zichtbaar zal mogen blijven. Of zou het gezond verstand terug een kans krijgen?

https://en.wikipedia.org/wiki/WION