Welke God mag men in Oekraïne nog aanbidden?

Volksvertegenwoordigers van de westelijke Ternopil provincie proberen de Oekraïense Orthodoxe Kerk te verdrijven uit het klooster van O.L.V. Hemelvaart te Pochayiv Lavra, sinds eeuwen het belangrijkste spiritueel en ideologisch centrum van verschillende orthodoxe en Oostelijke katholieke geloofsentiteiten in West-Oekraïne. Het klooster is een ware blikvanger op een 60 meter hoge heuvel in de stad Pochayiv.

De b.g. “afgevaardigden van het volk” dienden hiervoor een verzoekschrift in in het parlement; zij willen dat het huurcontract van de kerk opgezegd wordt. De actie van hen kwam er nadat nationalisten en separatisten probeerden de jaarlijkse bedevaart naar het klooster n.a.v. de feestdag van de Dormition (onze O.L.V. Hemelvaart) wilden blokkeren. De zgn. Kruisprocessie van Kamyanets-Podolsky naar het b.g. klooster wordt – 250 km – sinds tweehonderd jaar gehouden.

In vroeger jaren namen tienduizenden gelovigen deel – dit jaar slechts 8000, velen van hen bejaard, ouders met kleine kinderen. Nu werden zij gehinderd door activisten die “Dood aan de vijanden!” en “Glorie voor Oekraïne!” schreeuwden. Het antwoord der bedevaarders: “Glorie aan God! Christus is verrezen, waarlijk verrezen!” De processie kreeg geen toegang tot dorpen, tot waterbronnen en/of voedingzaken. Bijgevolg moesten de bedevaarders dikwijls van richting veranderen en tientallen extra km afleggen door velden en moeilijk begaanbaar terrein, zelfs ravijnen.

De volgende dag werd een buitengewone zitting van de Ternopil provincieraad gehouden, tijdens dewelke opgeroepen werd de Oekraïense Orthodoxe kerk te verbannen wegens “vijandig t.o.v. Oekraïne” en het huurcontract van heel het Pochayiv Lavra te ontbinden en over te dragen aan de overheid. Lokale autoriteiten proberen al jaren de kerk uit het klooster te verdrijven.

Waarom deze haat?… In Oekraïne woedt intussen ook een kerkenoorlog. Lees: Oekraïens-Orthodoxe Kerk. En daar bovenop komt dan ook nog de invloed van de Sorossekte.

Beelden van de aankomst en van de plechtigheid in het klooster:

Global Orthodox