Waarom we geen sossen zien bij Vlaamse zangavonden

Koninklijke Chorale Caecilia, Het Knapenkoor Van Het Sint Lievens College,  Lodewijk de Vocht – Zingende Klokken - Zingend Volk (Vinyl) - Discogs

Mijmering van Hugo Portier, gedeeld op facebook:

Oud Antwerps burgemeester Bob Cools , het ANZ, Algemeen Nederlands Zangverbond en het Songfestival.

Naar aanleiding van het Songfestival dat morgenavond plaatsheeft een ANZ anecdote die volgens mij het vermelden waard is.

Het ANZ, organisator van het Vlaams Nationaal Zangfeest werd destijds naar aanleiding van een jubileum plechtig ontvangen op het Antwerpse Stadhuis. De toenmalige burgemeester Bob Cools sprak de laudatio uit. Het was algemeen geweten dat hij zelf zijn toespraken schreef en nooit beroep deed op een deskundige over het onderwerp dat aan de orde was en dat had zo zijn nu en dan nefaste gevolgen. En we ondervonden het.

We stonden klaar om te luisteren, een aantal schepenen waaronder Hugo Schiltz stelden zich achter de burgemeester op en Bob Cools , tot onze stomme verbazing had het over het Algemeen Vlaams Songfestival.

Nu was het zo dat die avond het Songfestival plaatshad. Iedereen had een glimlach op het gelaat maar naargelang dat Bob Cools het niet één maal had over het Songfestival maar voortdurend werd het uiterst moeilijk niet in een lachbui uit te barsten.!

Na de laudatio door Bob Cools moest de ANZ voorzitter Valeer Portier de burgemeester danken. Hoe zou hij dat aanpakken? Wel, op een uiterst hoffelijke en vriendelijke manier wees hij Bob Cools op het feit dat het ging over het Algemeen Nederlands Zangverbond en niet over het Algemeen Nederlands Songfestival.

En hij had juist geoordeeld. Bob Cools nam het bijzonder sportief op en iedereen was opgelucht. En zo klonken een overtuigd socialist en een al even overtuigd Vlaams nationalist gemoedelijk het glas op de receptie. Dit is een van de vele herinneringen uit mijn 50 jarige actieve ‘ loopbaan’ in het ANZ

Hugo Portier

1 gedachte op “Waarom we geen sossen zien bij Vlaamse zangavonden

  1. Wat mij opvalt van Con(ner) Rousseau is de lijkenpikkerij in verband met de naamsverandering. Hij noemt zijn nieuwe naam Vooruit en wil het nu toeval zijn of niet VooRuiT of de VRT als hofleverancier van socialistisch gedachten goed en altijd vertegenwoordigd in de praatprogramma’s; Soms denkt men dat Con(ner) een lid is van de VRT want zovele keren aanwezig in de studio’s.
    Geen rood geen brood zeker.

Reacties zijn gesloten.