Waar of niet waar?

Wes HardinTelkens wij een nieuwsfeitje als hieronder lezen, dan stellen wij ons de vraag (en met ons, zonder enige twijfel, ook vaste bezoeker Raymond) wat ervan aan is.  In hoever berusten de ‘bedreigingen’ op een georkestreerde reclamepoging of wordt de dame echt in het vizier genomen van de moslim fanaten.  Zeven jaar geleden liep ze nog in een modieuze tentjurk.  Vandaag staat ze achter de toog van een wijnbar.  Tja.  Bredero zou er ook zo z’n mening over hebben…

De persmuskieten nemen zo’n artikeltje maar al te graag over.  Kwestie van de multiculturele integratie in de verf te zetten.  Moeten we nu met z’n allen snel daarheen om haar te steunen, riskeren we dan lijf en leden, of heeft de schone bardame een gratis reclamemiddel gevonden? Oordeel zelf.

Marokkaanse opent wijnbar in Rotterdam: "Ik ben de regisseur van mijn eigen leven"

De Marokkaanse Elou Akhiat heeft honderden doodsbedreigingen binnen gekregen naar aanleiding van het openen van haar wijnbar Uva Dolce in Rotterdam. Via internet regende het vrijdag bedreigingen nadat ze in het Rotterdamse katern van Metro haar verhaal deed. Inmiddels houdt de politie de zaak nauwlettend in de gaten.

Akhiat liet in het artikel weten dat ze zich bewust is van de wrijving die er is, omdat zij als Marokkaanse een onderneming in alcoholhoudende drank start. “Ik wil zijn wie ik ben: een wereldburger. Zo leer ik mijn kinderen ook dat ze iemand moeten zijn in plaats van niemand. Het openen van een wijnbar druist misschien in tegen de islamitische cultuur waarmee ik ben opgegroeid, maar het voelt goed. Ik wil doen wat ik zelf wil, ben zelfstandig en onafhankelijk.”

Een stortvloed aan reacties volgde. Positief, maar ook negatief. Akhiat, die tot zes jaar geleden gesluierd rondliep, is overvallen door de berichtenstroom. Ze geeft aan vooral rust te willen en laat zich niet uit over de bedreigingen.

De heftigheid van sommige reacties was voor de politie reden om zaterdagavond, de openingsavond, een extra oogje in het zeil te houden. “Er is niks geks gebeurd rond de opening. We hebben goed contact met de dame in kwestie en verder gaat dat contact niemand wat aan”, liet politiewoordvoerder Roland Ekkers weten.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb keurt de bedreigingen aan het adres van Akhiat ten strengste af. Hij laat via zijn woordvoerder weten het onbegrijpelijk te vinden dat mensen dit soort dreigementen uiten.

Iemand die weet hoe hard bedreigingen aan kunnen komen is Metro-columniste Ebru Umar. Augustus vorig jaar schreef zij een kritische column over vrijheid van meningsuiting in Turkije. Duizenden doodswensen nam ze op de koop toe. “Het is shocking dat mensen die je niet kent en die jou niet kennen zich ineens zo over je uitlaten. Het is een hel, maar het gaat over.”

Umar steekt Akhiat een hart onder de riem. “Ik vind het heel goed dat zij haar verhaal doet. Sinds wanneer is een Marokkaanse vrouw handelingsonbekwaam? Het staat deze vrouw vrij om een wijnbar te beginnen, dat heeft niks te maken met het feit dat ze Marokkaanse is.”

Wes Hardin

6 gedachten over “Waar of niet waar?

 1. Een moedige vrouw ! Ik vrees echter dat ze haar zaak uiteindelijk zal moeten opgeven wegens onhoudbaar . De Islam is een staat binnen een staat ,ze hebben een bepaalde macht en invloed verworven , dank zij de gratie van groen en alles wat stinkt naar links .De toekomstige belagers van die moedige vrouw ( ik hoop uit de grond van mijn hart dat ik verkeerd ben) zijn zonder twijfel Allah-gatlikkers die onderhouden worden door de maatschappij waarvan zij de nutteloze wormachtige aanhangsels van zijn !

 2. Het al u misschien verbazen maar Marokko had een rijke wijncultuur, onder hun geloof, totdat de een of andere koning besliste dat er volgens de letter van de koran geleefd moest worden, en bijgevolg de wijn productie met meer dan de helft slonk.
  Het goede nieuws is dan weer dat daardoor Marokkaanse wijnen mede tot kwaliteitswijnen behoren.
  Wie 20jaren terug de grootsteden van Marokko bezocht kon vaststellen dat de meisjes kort gerokt gingen, dat het een redelijk modern land was, in tegenstelling tot de dag van vandaag, al wie zich een vrijheid van denken permitteert is een afvallige.
  Europa is hier mede de grote schuldigen, want de migratie uit Marokko versus Europa bestaat groten deels uit berbers, een volkje met een beperkt denkvermogen, (oeps ben precies over Verhofstadt bezig)dat er middeleeuwse toestanden op na houdt.

  • Wij Imazighen zijn echte mensen. Wij houden ons vast aan ons geloof de Islam Ik ben niet modern en hoef dat ook niet te zijn. Als je met modern bedoelt dat je moet assimileren in Europa en afstand moet doen van de Islam. Ik ben een trotse Riffijn uit de bergen. Dat zeker!

   • Wij Vlaamse westerlingen zijn , geloof of geloof het niet , ook “echte” mensen ! Wij houden van “ons” volk , zijn leefwijze , feestdagen en tradities Wij hebben onze traditionele godsdienst een beetje opzij geschoven , want wij geloven niet meer in sprookjes en een God die zoveel onrechtvaardigheid door de vingers ziet . Dank zij onze “moderne” evolutie zijn wij in staat bv Trotse Riffijnen een kans te geven om een beter bestaan op te bouwen , wat blijkbaar niet gelukt is in uw eigen land , anders was je niet naar ons gekomen . Niemand vraagt om uw godsdienst de deur te wijzen , maar indien die Islam een politiek en dwingend karakter krijgt dan geeft dat een wrange nasmaak. Ik ben een trotse Vlaming en Antwerpenaar . Sluit uw Allah op in moskee zoals wij hebben gedaan met onze God , dan pas kun je in vrijheid leven , zelfstandig denken en de juiste beslissingen nemen zonder de bemoeizucht van een godsdienst , zelfs eten en drinken wat je maar lust !

 3. Als wij naar Marokko of Turkije zouden emigreren, zouden we wél moeten assimileren en de islam aannemen, Mohammed.

 4. Van een bepaalde zaak ben ik echt overtuigd . Indien Mohammed in zijne tijd een trappist had gedronken , een West Vleteren of whisky on the rocks . Hij had zonder enige twijfel , met een stuk in zijn viool dat versje uit zijn Koran met betrekking tot alcohol zeker geschrapt . Idem voor een mals coteletje !

Reacties zijn gesloten.