Voor wie haar soms geweld aandoet

Ik erger me aan…

Een beetje meer eigenliefde zou niet misstaan. Wat is er mis met taalfierheid? Hebben onze voorouders niet gestreden voor de erkenning van het Nederlands in dit onzalige land b? En kregen wij niet op school quasi met de paplepel ABN gevoerd opdat we even taalvaardig zouden worden als onze broeders en zusters boven de noordelijke grens? Een “dt”- zonde moest je eigenlijk bij mijnheer pastoor gaan biechten… We keken met afgunst naar de Nederlandse televisiezenders, vol bewondering voor taalkunstenaars als Wim Kan, Ron Brandsteder, Frans Halsema, Gerard Cox, Toon Hermans, Martine Bijl, Wim Sonneveld, Henk Elsink, Paul van Vliet en vele andere.

Trouwens, blijkbaar vinden ook de Denen onze Nederlandse taal “leuk”:

Wat krijgen we nu allemaal te horen? Als het koeterwaals dat tegenwoordig Nederlands moet voorstellen niet veramerikaniseerd is, dan is het wel verkleuterd, vervormd tot een soort opgepoetst dialect dat volkse sympathie moet opwekken. En dat is niet volledig de schuld van de “mondialisering” van de bevolking. Als een volk zelfrespect heeft, dan leert het de nieuwkomers het correct gebruik van de taal van het gastland en glijdt zelf niet af naar een lager niveau.

Ondanks het overaanbod van quasi onverstaanbare woorden (… overdaad schaadt…) doet dit artikel geen afbreuk aan de boodschap:

Herwaardeer het Standaardnederlands in het onderwijs

2 gedachten over “Voor wie haar soms geweld aandoet

  1. Heb daarjuist de driedelige serie van het verhaal van de Nederlandse stam geschiedenis van Prof.Dr.P.Geyl doorgenomen. Het is een verademing voor het Nederlands. Het is een rijk geschiedenis verhaal waar men alleen maar fier kan op zijn, op de boekschrijver en zijn medewerkers en de mensen die alles opgezocht hebben wat ons uiteindelijk de Nederlandse stam heeft doen waarderen. De drie delen zijn een heruitgave van het verschijnen van deze boeken in 1930,1934 en 1937; De stam van het Nederlands behelst alleen maar de gebieden waar het Nederlands de moedertaal was zonder dat daar een grens kon worden getrokken. Het Nederlands was in zijn oorsprong de taal van de Salische Franken. Een krachtig en eigenaardige politiek leven , culturele oorspronkelijkheid is verloren gegaan. Positief is dat nu in het één of ander stamgewest op spruit wat rijke en frisse kleuren voort brengt

Reacties zijn gesloten.