Volgt Wales de Brexit?

Wales loves refugeesMerkel krijgt uit onverwachte hoek stevige concurrentie.  Terwijl het Brexit-referendum toch hoofdzakelijk kon overtuigen door het immigratieprobleem veroorzaakt door de EU, wil de deelregering van Wales juist meer ‘vluchtelingen’ opvangen.  Als we de commissie Gelijkheid, Lokaal bestuur en Gemeenschappen van het Welsh parlement kunnen geloven dan wil Wales het ‘Israël’ der vluchtelingen worden.  Een  ‘Nation of Sanctuary’ met als doel “de schade die vluchtelingen is aangedaan enigszins te herstellen”, dixit John Griffiths voorzitter van de commissie en niet tovallig lid van Labour.

Vooruitlopend op het rapport heeft de Welsh regering al de mogelijkheden voor opvang van asielzoekers uit Syrië sterk uitgebreid.
De commissie eist verder betere opvang van alleenstaande minderjarige ‘vluchtelingen’. Ook moeten ze beter toegang krijgen tot de geestelijke gezondheidszorg. Kwestie van ‘verwardheid’ vroeg te herkennen. Coördinatoren moeten band tussen de gemeenschappen versterken en ‘vluchtelingen’ moeten beter advies krijgen tijdens de asielprocedure opdat ze niet afgewezen (kunnen) worden.
In het algemeen moeten asielzoekers betere ondersteuning krijgen, in het bijzonder als het gaat om hun behoefte aan huisvesting. Huisbazen van asielzoekers moeten worden geregistreerd en geïnspecteerd worden. Voor zover er uitgeprocedeerde asielzoekers overblijven, moeten zij een lijst met onderduikadressen meer hulp krijgen.

Meteen kan de EU-commissie een probleem van de agenda schrappen.  Quota met vluchtelingenverdeling over de EU-lidstaten is van de baan.  Wales wil ze allemaal.  Hoe moet dat dan met de Brexit?  Gaat Wales – samen met Schotland – solo?  Hoe verenigd zal het Koninkrijk nog zijn als Noord-Ierland beslist bij het Ierse moederland (her)aan te sluiten?

Politicians want to turn Wales into a ‘nation of sanctuary’ for refugees