VN: Parole, parole, parole

Afbeeldingsresultaat voor golan heights north israelDe VN zijn voorwaar moedig geworden.  De Veiligheidsraad bevestigde dat de status van de Golan Hoogte niet verandert door Netanyahu’s belofte dat het voor eeuwig en altijd deel zal uitmaken van het Israëlische grondgebied. 

Je kan bij je vlucht vooruit ook over je eigen voeten struikelen.  Dat mocht de Israëlische premier Netanyahu ondervinden toen hij opnieuw stelde dat de in 1967 van Syrië buit gemaakte en in 1981 geannexeerde Golan Hoogte “voor eeuwig” toebehoort aan Israël.

Buiten de waard, in deze buiten de Chinese afgevaardigde Liu Jieyi, die deze maand de geachte vergadering voorzit, gerekend die stelt dat de Golan-status “onveranderd” blijft en tegelijkertijd eraan herinnerde aan de resolutie uit 1981, die stelt dat “de Israëlische eenzijdige beslissing, incl. haar wetten, jurisdictie en administratie in de bezette Syrische Golan Hoogte van nul en generlei betekenis is zonder internationale wettelijke gevolgen”. 

Liu stelde dat de leden van de Veiligheidsraad “hun diepe bezorgdheid” geuit hadden over Netayahu’s verklaring dat “de Golan Hoogte tot het einde der dagen in Israëlische handen zal blijven”.

Wat meteen een antwoord van Danny Danon, Israëlisch afgevaardigde bij de VN uitlokte.  Hij vindt dat een dit “compleet aan de realiteit in het M.O. voorbij gaat”.  En “terwijl duizenden vermoord worden in Syrië, miljoenen burgers vluchtelingen geworden zijn, heeft de Veiligheidsraad gekozen op Israël te pikken, de énige echte democratie in het M.O.”  “Het is godgeklaagd dat belanghebbende partijen proberen de Veiligheidsraad te misbruiken voor oneerlijke kritiek aan het adres van Israël”.

Over de onrechtmatige diefstal van olie heeft hij wijselijk zijn mond gehouden.  De andere Veiligheidsraadsleden ook.

De vorige door de VSA gesteunde pogingen om tot een vredesakkoord tussen Israël en Syrië te komen omvatten een teruggave van de Golan Hoogte waar er nu ca. 23.000 Israëliers wonen samen met de Syrische Druzen, die vrezen dat het grondwater door de boringen zal verontreinigd worden.  Netanyahu wil dat de teruggave niet meer ter sprake komt.  Nooit.

Ach.  Niks nieuws onder de zon.  De Golan Hoogte werd zelfs herdoopt in “Noord-Israël”… Hallo, Nikki Haley?  Iemand thuis?

De nieuwe raketaanval in Syrië ( Hama en Aleppo ) is naar alle waarschijnlijkheid het vermelden niet waard.  Onze contacten in Syrië melden zware explosies met een aansluitende aardbeving van 2.6 op de schaal van Richter.  40 mensen zouden gedood, meer dan 70 gekwetst zijn (juist aantal is nog onduidelijk).  Israël zou de aftocht van Iraanse troepen geëist hebben; zo niet zouden er nog meer dergelijke raketaanvallen volgen.    Benieuwd hoe Rusland zal reageren.  Eventueel zou Rusland de terugtocht van Iran als politieke kaart kunnen uitspelen in ruil voor deze der VSA en co., waarbij de reactie van de Ottomanen even onvoorspelbaar is als deze van Trump.

 

 

 

Reuters    –   DWN

In Syrië gaat het toch over de heilige democratiebeleving, nietwaar?