“Vlaanderen moet crisis uitlokken”

Meer dan 20 jaar geleden verscheen er een uitgebreid artikel in de GVA op donderdag 11.7.2002, naar aanleiding van 11 juli, met een vraaggesprek van GVA medewerker Wim Winckelmans en toenmalig N-VA voorzitter Geert Bourgeois. Een artikel met als titel: “Vlaanderen moet crisis uitlokken”

Inderdaad. Sindsdien heeft de N-VA alle kansen gehad een crisis uit te lokken. Quod non.

Enkele vragen en antwoorden uit het b.g. artikel:

  • WW: “Hoe ziet het ideale Vlaanderen er voor u uit?”
  • GB: “… Maar het is ook een Vlaanderen dat beslissingen zelf kan nemen, wat nu in België niet kan…”
  • WW: “De Franstaligen zullen neen zeggen.”
  • GB: “Ja goed, maar het samenwonen tussen volkeren is zoals het samenwonen van een koppel. Als de ene niet meer wil, zal de andere de scheiding moeten aanvaarden…”
  • WW: “Maar u gaat de Franstaligen nooit kunnen overtuigen om in overleg uw eisen in te willigen?”
  • GB: “Op zijn minst kunnen alle Vlaamse partijen aan één koord trekken, niet alleen maar als ze in de oppositie zitten. We moeten het hard spelen bij de volgende regeringsvorming. Als wij zeggen dat er geen regering komt als onze eisen niet worden ingewilligd, dan is dat zo.”
  • WW: “Vlaanderen moet desnoods een crisis uitlokken?”
  • GB: “Inderdaad. We moeten de Franstaligen duidelijk maken dat het zo zal zijn of er zal niets zijn. Gebeurt er dan niets, dan is er geen federale regering meer.”

Meer dan twintig jaar later, wil huidig N-VA voorzitter De Wever de boer op in Wallonië “om hun verhaal van confederalisme te gaan brengen” en weigert hij de uitgestoken hand van het Vlaams Belang om “de crisis uit te lokken” en zo stappen te zetten richting Vlaamse Onafhankelijkheid.

Als een missionaris die het christelijk geloof in een of ander ontwikkelingsland wil gaan verspreiden met een woke-bijbel als naslagwerk.

Eén gedachte over ““Vlaanderen moet crisis uitlokken”

  1. Bart moet wanhopig zijn. Zelf een tweede kans zal hem niet meer redden. Ik heb verdriet om zijn dromen die in de rook zijn op gegaan. Hem rest alleen maar treurnis.

Reacties zijn gesloten.