Viktor Orbán voorspelt: “het huidige politieke systeem in Europa (… de EU) zal instorten”

Het Oostenrijkse Exxpress had een uitvoerig gesprek met Viktor Orbán; in het tweede deel stelt hij dat in dit decennium het politieke systeem zal afbrokkelen. En op de vraag of hij voorstander is dat Hongarije binnen de EU blijft: “Absoluut niet, maar we moeten.”

“Normale mensen met normale inzichten zijn niet pro-lidmaatschap van de EU. De afstand blijft groeien. De vervreemding tussen Hongarije en de EU wordt groter…. Ik weet waarover de regeringsleiders in Frankrijk en Duitsland praten: over nog meer migratie, over de zgz. geslachtenproblematiek. Wij Hongaren hebben een traditioneel gezinsmodel – maar zij zijn anders…. Zij willen de ‘Verenigde Staten van Europa’ – wij absoluut niet… Hoe moet het nu verder? Het huidige politieke systeem in Europa (… hij bedoelt de EU) zal instorten. Dan volgt een “Terug naar de traditie”…. Nog in dit decennium. En de conservatieven hebben daarvoor een hoofd, een boegbeeld, nodig.”

De huidige oorlog heeft veel kapot gemaakt, meent Viktor Orbán: “Daaronder lijdt onze alliantie met Slovakije, met Tsjechië, Oostenrijk en Italië”.

De nieuwe Italiaanse première Giorgia Meloni houdt de Hongaarse premier voor een zgn. “gamechanger”, voor iemand die een kantelpunt veroorzaakt: “Zij moet slechts nog tot mei de onderhandelingen met de EU-top over de betalingen uit het Herstelfonds overleven. Italië heeft het geld nodig.”

Nvdr: …. Wat ook voor Hongarije de redenen zijn; uiteindelijk geeft het land na initieel verzet tegen de EU-plannen knarsetandend toe…

Een andere journalist stelt soortgelijke vragen, o.a. of Orbán voorstander is van een verder EU-lidmaatschap van Hongarije:

“Definitief niet. Maar we moeten. Normale mensen met normale inzichten willen toch niet in deze EU blijven. Het probleem van de poco-EU met ons, met Hongarije, is dat we succes hebben…. Men wordt – hoe kan het anders? – onmiddellijk met deze houding uitgescholden als fascist of homofoob. Ik weet het intussen wel: ik ben de boosdoener voor alles. Maar wat telt echt? Je kiezers. Een verkiezingssucces is echter niet genoeg; ook je omgeving mag niet heel de tijd vijandig tegenover je staan. Ja: ik ben nu eenmaal voor een vaderlandslievend, christelijk Hongarije.”

https://exxpress.at/orban-im-talk-mit-exxpress-der-westen-ist-im-krieg-mit-russland-das-ist-realitaet/embed/#?secret=K6qz5Ci8IS#?secret=79Bv2AIAWE

Het eerste deel van het gesprek kan u hier nalezen (Duits):

https://exxpress.at/orban-im-talk-mit-exxpress-der-westen-ist-im-krieg-mit-russland-das-ist-realitaet/