Uitdagende boodschap

“United Torah Judaism” campagne filmpje suggereert dat het Hoge Gerechtshof, dat onlangs niet-orthodoxe bekeringen erkende, ook honden zou erkennen als stamleden.

United Torah Judaism (kort: UTJ), een coalitie van twee ultra-orthodoxe partijen, lanceerde dinsdag een video voor haar verkiezingscampagne waarbij men aangeeft dat mensen die zich bekeren tot het judaïsme via niet-orthodoxe religieuze overheden te vergelijken zijn met honden die een keppeltje en een talit, een gebedsjaal, dragen… Een stem op de achtergrond vertelt erbij: “In het Hoog Gerechtshof is dit een jood… en grapt bij een hondenfoto dat “zijn grootvader was een rabbi, vanzelfsprekend is hij joods!” De video eindigt met de boodschap dat uitsluitend en alleen de UTJ-partij “uw judaïsme zal beschermen, dat van u en van uw kinderen en kleinkinderen” – en de slogan: “Joden eerst!”

En het zat er meteen bovenarms op. Oppositieleider MK Yair Lapid reageerde dat UTJ met deze boodschap de rangen van de antisemieten vervoegd had, die joden dikwijls vergelijken met honden.

De campagnevideo werd gelancdeerd nadat het Hoog Gerectshof geoordeeld had dat de “Reform & Conservatives” bekeringen tot het judaïsme in Israël in de toekomst zouden erkend worden voor burgerschapdoeleinden. Dit vonnis, dat het orthodoxe monopolie betr. religie een flinke deuk geeft in Israël, werd door ultra-orthodoxe wethouders streng bekritiseerd. Zij willen sowieso een nieuwe wet laten stemmen om dit vonnis te laten annuleren.

Lapid, leider van de seculiere centrumpartij Yesh Atid, was er niet blij mee en refereerde naar zijn Hongaarse vader, die de holocaust overleefde, die hem vertelde dat dat aan het parlementsgebouw in Boedapest een groot bord hing met de tekst: “Geen toegang voor joden en honden.”

Over welk bekeringsprogramma windt UTJ zich zo op? Het officiële programma van defensie, dat gelanceerd werd in 2001, het énige door de staat erkend bekeringssysteem, dat niet onder de controle valt van de Opperste Rabbiraad. Honderden soldaten, de meesten afkomstig van niet-joodse immigranten of afstammelingen van immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie, trekken elk jaar door het bekeringssysteem van het leger. Duizenden hebben het programma succesvol doorlopen en zich bekeerd tot het judaïsme via de IDF-rabbi-rechtbank (Israël Defense Forces), die orthodox is.

UTJ noemt het vonnis “een ramp voor de betekenis van de uitdrukking “Joodse staat”. Rechtse ministers willen dat de Knesset het vonnis annuleert. Collega ultra-orthodoxe partij Shas vindt dat het vonnis niet overeenstemt met de wil van de meerderheid der Israëlische bevolking, die – we citeren – “de joodse staat willen behouden en het judaïsme volgens de duizenden-jaren-oude tradities.”

https://www.timesofisrael.com/haredi-party-likens-reform-and-conservative-converts-to-dogs-with-kippot/