Turkse taalwetten moeten vluchtelingentoeloop doen stoppen

Volgens de verordening van het Turkse Normalisatie-instituut (TSE), moeten winkelborden in Turkije voor minstens 75 procent uit Turkstalige inhoud bestaan. De overige 25 procent van het uithangbord mag “vreemde” opschriften bevatten.

Istanbul Governorate to take action against store signs in Arabic

Turkije onderneemt actie tegen Arabische uithangborden

De stad Istanbul heeft honderden winkeluitbaters, resp. ondernemers, gewaarschuwd om de wetten na te leven en ervoor te zorgen dat het merendeel van hun uithangborden in het Turks is geschreven. De instantie zei in een persverklaring dat er volop wordt gewerkt om ervoor te zorgen dat de uithangborden ook in het Turks te lezen zijn.

De borden in alle 39 districten zullen worden aangepast en er zal een “proefproject” van start gaan in de districten Fatih, Zeytinburnu en Bayrampaşa, waar vooral inwijkelingen wonen.
“Zo’n 730 werklocaties werden aangemaand om de uithangborden binnen een redelijke termijn te corrigeren,” stond er in de verklaring. Winkeliers die zich niet aan de regelgeving houden, riskeren juridische sancties.

“Er zullen inspectiewerkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met het gouverneurskantoor, het provinciale veiligheidsdirectoraat, de kantoren van de districtsgouverneurs, de gemeenten en de immigratieautoriteit van Istanbul,” aldus de verklaring.
Het gouverneursbureau heeft laten weten dat deze praktijk overeenstemt met “Turkse normen” en wordt opgelegd door het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bron: Hurriyet

Het is duidelijk dat de taalmaatregel niet bedoeld is voor uithangborden die toeristen in de badplaatsen aan de Mid. Zee naar binnen moeten lokken. Eigenlijk is het een maatregel tegen de Arabisering, door de toestroom van Arabisch sprekenden in Istanbul, m.n. Syriërs. Ontradende maatregel, zoals de politiecontroles bij Syrische vluchtelingen, die in Istanbul niet aangemeld werden, maar wel in een andere Turkse gemeente. Zij moeten terug naar de opvangplaats die hen toegewezen werd. (…)