Turkse demagogie

Een tv-ploeg van de Turkse zender A-Haber trok vol verontwaardiging naar Duitsland om bij ZDF te gaan klagen over de vermaledijde Jan Böhmermann en ontdekte er “ontstellende toestanden”.  Zie hoe de zender “veiligheidspersoneel laat aanrukken, hoe men angstig wegduikt, hoe de persvrijheid belaagd wordt, hoe een van woede trillende woordvoerder een respectloze houding aanneemt…”.

In vergelijking met de Turkse berichtgeving is de nieuwsredactie van de nullenzender bijna een voorbeeld van waarheidsgetrouwheid.

Wat voor u en mij op een slechte grap lijkt is voor de Turkse reporter bittere ernst.  Hij beklaagt het feit dat hij niet bij de ZDF mag draaien en dat ZDF-woordvoerder Alexander Stock de handen in zijn broekzakken houdt.  Hij geeft als begeleidende commentaar: “Hij (Stock) bibbert van woede.  U ziet waar de persvrijheid in Duitsland beland is.  Ze voelen zich door ons gestoord.”

Dat dhr. Stock van woede bibbert kunnen wij met de beste wil niet herkennen.  Hij ziet er eerder rustig en vriendelijk uit.

Voor het draaiverbod is er volgens «Welt» een eenvoudige verklaring.  Bij ZDF werd er noch een interview-aanvraag, noch een draaitoelating aangereikt.  Woordvoerder Stock kwam volgens «Bild» naar de ingang om op de noodzaak van deze toelating te wijzen.

Het programma «Yaz Boz» – elke zaterdagavond op de TV-zender A-Haber – presenteert dikwijls vermeende samenzweringen tegen Turkije.  En de schoonzoon van Erdogan is toevallig de voorzitter van het directiecomité der  Turkuvaz-mediagroep, waarvan de zender A-Haber deel uitmaakt…

24Min.onLine