Turks spreekwoord: “Eerst nonkeltje en dan nonkeltje’s zonen”

Zweitpass zurück! Türken stürmen nun die Konsulate (Bild: APA/Roland Schlager, APA/Hans Punz, Karl Schöndorfer)Vele Turken in Oostenrijk geven hun Turkse pas weer terug… nadat ze eerst wel Turkije tot een dictatuur gemaakt hebben!  73% der Austro-Turken, het hoogste aantal na het land b, gaf Erdogan toestemming hun oorsprongsland om te vormen tot een dictatuur nadat een meerderheid van het parlement zichzelf al afgeschaft had.

Niet dat de Austro-Turken tot inzicht gekomen zijn; hun motief berust op angst voor de gevolgen.  De dubbele nationaliteit is nl. illegaal in Oostenrijk.  En… niet onbelangrijk: het Oostenrijkse sociale systeem is veel vrijgeviger dan het Ottomaanse!

De Turkse consulaten in Oostenrijk worden na het grondwetsreferendum voor een tweede keer door Austro-Turken bezocht… nu om hun Turkse pas in te leveren.  Blijkbaar is de geruchtenmolen over mogelijke gevolgen in gang gekomen.
Zelfs de Groenen winden zich over de Turkse Stasi op en steunen de voorgestelde strafmaatregelen:

Naar verluidt gaat de toestroom in de Turkse consulaten verder.  Vooral in de der Prinz- Eugen- Straße in Wenen: daar staan ze tot buiten aan te schuiven.  Wat doet vermoeden dat er iets niet in orde is met hun dubbele nationaliteit.
Hoewel ze “ja” voor Erdogan stemden, schijnen de Austro-Turken toch liever eieren voor hun geld te kiezen… of beter voor de gulle sociale voordelen als Oostenrijks staatsburger.  Want de gevolgen zijn niet miniem: een intrekking van de Oostenrijkse pas, een proces en een geldboete tot € 5.000,-!

5 gedachten over “Turks spreekwoord: “Eerst nonkeltje en dan nonkeltje’s zonen”

  1. Het inleveren van de Turkse pas gebeurt inderdaad om van de voordelen als ‘Oostenrijker’ te kunnen blijven genieten.
    Dat gebaar is echter slechts symbolisch omdat men volgens de Turkse wetten geen afstand kan doen van de Turkse nationaliteit. Voor de Turkse staat blijft men Turks onderdaan met alle voor- en nadelen (o.a. de verplichte legerdienst voor de mannelijke Turken).

Reacties zijn gesloten.