Turkije: politiestaat van de sultan

105803933-5ec9ad02-27ed-467c-b656-765a5c8189e0Turkse politie grote vijand voor journalisten

Journalisten die in Turkije hun werk proberen te doen, hebben het zwaar. De Turkse politie spaart niemand.. ook journalisten en fotografen worden geslagen, geschopt, bespoten met traangas en gearresteerd. Op de foto zie je hoe de Italiaanse fotograaf Daniele Stefanini wordt meegenomen door de politie.

Zie hieronder een filmpje van een agent die uitvalt tegen een Turkse journaliste die foto’s probeert maken. De agent wordt (uitzondering op de regel) dit keer niet gewelddadig maar laat zien in wat voor benauwde situatie hij zit. De agent zit er helemaal door heen. Hij smeekt de journaliste te stoppen met foto’s te maken van de politie.

Het protest gaat door stilzwijgend en stilstaand.  Ook dat is verboden.

De ‘Standing man’ heeft voor een compleet nieuwe vorm van protest gezorgd in Turkije. In het hele land stonden gisteren mensen stil. Midden op straat, in een winkelcentrum, op het station, overal namen mensen een tijd stilte in acht. Erdem Gunduz werd gisteren na een stilstaand en zwijgend protest van acht uur meegenomen door de politie. Hij is nu een symbool geworden.

taksim duranAnkara, Izmir, Mersin, Samsun en natuurlijk Istanbul, op verschillende plaatsen in Turkije stonden mensen stil. Zonder iets te zeggen, met hun handen op hun rug of langs hun zij. Op deze manier vragen zij aandacht voor het onmenselijke politiegeweld tegen burgers. Inmiddels zijn vier burgers om het leven gekomen. Een ontelbaar aantal mensen raakte gewond en ligt in het ziekenhuis.

tanalNiet alleen in Turkije stonden mensen stil. Ook in Boston, Kopenhagen en in Amsterdam deden mensen mee.

Bron: diverse media

Marnix