Tsjechische president stelt voor…

… het leger in te zetten tegen de vluchtelingentsunami!

De Tsjechische president  Milos Zeman heeft voorgesteld het leger in te zetten als verdediging van de grenzen tegen de vluchtelingentsunami.  Het land te verdedigen als er gevaar dreigt behoort ten slotte tot de taak van een leger, zo verklaarde hij vrijdag aan het nieuwsportaal  “Parlamentni listy”.

Hij maakte daarbij ook duidelijk dat hij tegen een vrijwillige opvang van vluchtelingen is, iets waartoe de centrum-linkse regering in Praag zich bereid verklaard had.  Zeman waarschuwde voor IS-strijders onder de migranten.  Tegen de terreurmilitie I.S. zou hij in geval van nood zelf “het geweer in de hand nemen en ten strijde trekken”.

Als president heeft de 70-jarige vooral een representatieve functie.  Terwijl Zeman protesteert tegen de opname van migranten, bereidt de Tsjechische regering een voorlichtingscampagne voor, waarmee ze beoogt racisme tegen te gaan en bij de bevolking de angst voor de vluchtelingen weg te nemen.  Hiermee wil ze bereiken dat de bevolking akkoord gaat met het toenemende aantal verwachte vluchtelingen uit de oorlogsgebieden in Syrië en Irak.

“Ik begrijp dat de mensen schrik hebben.  Als ze het woord “moslim” horen, is het enige dat ze uit de media kennen het afsnijden van hoofden en terechtstellingen.  Deze waanideeën moeten we uitroeien.”, meende de staatssecretaris voor Europese zaken, Tomas Prouza, in de krant “Hospodarske noviny”.  De krant voerde immers aan dat na een enquête bleek dat de Tsjechen meer angst hebben voor I.S. dan voor het Oekraïne-conflict.

President Zeman veroorzaakte opschudding in de EU-gelederen toen hij de Amerikaanse ambassadeur uit zijn ambtswoning bande.  Hij stelde de inmenging van de VSA niet op prijs toen Zeman op de uitnodiging van Moskou inging voor de herdenking van  WOII.  Ook toen gaf hij een gevat antwoord op Washingtons bevel weg te blijven uit Moskou: “Ik kan me niet voorstellen dat de Tsjechische ambassadeur aan Obama raad geeft over zijn reisplannen.”

Die Presse The Telegraph