Toen kon men er nog mee lachen… nu niet meer

Humor ist wenn man trotzdem lacht!

We schrijven de jaren ’70 van de vorige eeuw. De oliecrisis is een feit. WDR produceert een TV-reeks “Ein Herz und eine Seele” over het leven van een gezin in Nordrhein-Westfalen. Ze wonen in een rijhuis en hebben het hart op de tong. De ouders liggen regelmatig in de clinch met hun kinderen, die helemaal door de mei ’68-microbe ingepalmd werden. De vader, Alfred Tezlaff, is niet te spreken over de toenmalige federale regering o.l.v. socialist Helmut Schmidt.

In deze scène wil een politie-agent vader Alfred spreken. Die laat er echter zijn eten niet voor staan. De agent wil het ijs breken door te stellen dat het er aangenaam warm is. Waarop Alfred uit zijn krammen schiet:

“Nu laat die Helmut Schmidt ook al de kamertemperatuur controleren! Net terug uit Moskou en nu moeten wij al Siberische toestanden dulden. Bij ons is er te weinig olie, gas heeft hij achter de hand en nu, kijk zelf, alles uitgevonden en bijeen gelogen…. Zeg aan uw heer kanselier, bij ons, het is nu 19u24, bij ons, de Tezlaffs, is het 22°C.”

En dan komt er nog een vrome wens bovenop…