Toekomstvoorspelling: Israël = “apartheidsstaat”

Afbeeldingsresultaat voor israel apartheidsstaat

“Kushner is zo rationeel en bovendien pro-Israël, dat hij wellicht niet in overweging neeemt dat als men de Palestijnen de keuze laat tussen overgave en zelfmoord, ze waarschijnlijk voor het laatste zullen kiezen. Iemand als Kushner begrijpt dat niet.”

Citaat uit een vraaggesprek in de Atlantic verleden vrijdag met Gérard Araud, Frans ambassadeur in de VSA naar aanleiding van zijn naderend pensioen, waarin hij stelde dat Israël al een “apartheidsstaat” is en dat het zgn. “Deal of the Century”, Trumps vredesplan voor Israël-Palestina, voor ” 99% gedoemd is” te mislukken.

Arauds eerste diplomatieke post was in Tel Aviv. Hij was de Franse ambassadeur van 2003 tot 2006. Hij bevestigde in het gesprek dat hij een “hechte” band met Jared Kushner, Trumps schoonzoon, heeft, die de laatste twee jaren vooral actief was als architect van het zgn. “vredesplan” en dat het “voorgestelde vredesplan dicht in de buurt komt van Israëls wensen”.

Kushner zou zich bij het plan gebaseerd hebben op drie veronderstellingen, nl. 1. “Trump zou wegens zijn grote populariteit in Israël de Israëli’s kunnen overtuigen”, 2. “de Palestijnen zouden het als hun laatste kans op een beperkte autonomie kunnen beschouwen” en 3. “Kushner gaat de Palestijnen met geld over de schreef halen” (zie eerdere bijdragen onderaan).

Ondanks het feit dat Araud Kushner graag mag en bepaalde delen van het plan weet te waarderen, vindt hij dat plan bijna gegarandeerd zal mislukken: “Is het gedoemd te mislukken? Ik zou zeggen voor 99%, maar vergeet de 1% kans niet.”

Bovendien, zo voegde Araud eraan toe, ondanks alle voordelen die Israël mag genieten van de VSA overheid, zou het land niet geïnteresseerd zijn in toegevingen van hun kant, eender hoe klein die ook mogen wezen: “Het probleem is dat het machtsverschil tussen de twee partijen van dien aard is dat de sterkste niet geïnteresseerd is in toegevingen. Het status quo is bijzonder handig voor Israël. Zij hebben de taart en kunnen die opeten.”

Immers: “Zij (Israël) hebben de westelijke Jordaanoever, maar zij hoeven niet de pijnlijke beslissing te nemen over de Palestijnen, waardoor deze echt totaal statenloos of Israëlische burgers zullen gemaakt worden.”

En, met Netanyahu’s belofte de westelijke Jordaanoever te zullen annexeren na zijn herverkiezing, in gedachten: “Zij (Israël) zullen hen (Palestijnen) geen burgers van Israël maken. En dat zullen ze moeten bekend maken; zoals de situatie er nu uitziet: apartheid. Het zal officieel een apartheidsstaat worden. Wat het in feite al is.”

Dit en veel meer kan u lezen in het (Engels) artikel: The French Ambassador Is Retiring Today. Here’s What He Really Thinks About Washington.

Afsluitend dit gesprek met een afscheid nemende Gérard Araud: