Tafelen is niet hetzelfde als aanschuiven bij de “Tafeln”

Duitse voedselbanken slaan alarm – armoede wordt groter

Die Tafeln, een begrip voor wie Duitsland wat beter kent, slaat alarm: er zijn steeds meer burgers die beroep doen op de voedselbank van Tafeln, en tezelfdertijd lopen de voedselgiften zwaar terug. De voorzitster van de raad van bestuur, Michaela Engelmeier, waarschuwt bij Redationsnetzwerk Deutschland voor een ‘bottleneck’ bij de verzorging van wie beroep doet op de voedselbanken.

In Duitsland zijn de voedselbanken van Die Tafeln uitgegroeid tot een begrip: ongeveer 960 lokale afdelingen van deze caritatieve vereniging verzorgen maaltijden aan arme families en alleenstaanden. Tot hiertoe had men de instroom van nieuwkomers – ook na de inval van Rusland in Oekraïne – nog min of meer onder controle.

Wegens “recordinflatie en prijsexplosies” kunnen steeds meer mensen zich geen maaltijd meer veroorloven, zegt Engelmeier. Het gaat dan niet alleen om Bürgergeld-ontvangers, maar ook om miljoenen kleinverdieners en gepensioneerden*. Meer eters dus, voor hetzelfde aantal vrijwilligers, die hiermee stilaan tegen de limieten van hun eigen kunnen aankijken: psychisch en lichamelijk valt het allemaal slechts met veel moeite draaiende te houden.

Tezelfdertijd blijkt dat er steeds minder giften van voedsel worden geregistreerd. In bepaalde regio’s verdubbelde het aantal klanten aan Die Tafeln, terwijl de voedselgiften in dezelfde periode “met ongeveer 50 procent terugliepen”, aldus Tafel-chef van Schleswig-Holstein, Frank Hildebrandt. Die Tafeln roept de Duitse regering op het bestaansminimum van haar burgers te garanderen.

Peter Logghe

*hierover meer in een apart bericht

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan