Syrië: een stand van zaken

Afbeeldingsresultaat voor syria peaceDe strijd om de macht in Syrië nadert stilaan zijn laatste fase, de finale. Na de bevrijding van het oostelijk deel en de omgeving van Aleppo in het najaar van 2016 en de bevrijding van het centraal- en oostelijk deel van het land op ISIS dit voorbije jaar is het nu de beurt aan het laatste grote stuk door jihadisten bezet gebied om in handen te vallen van het Syrische leger, de provincie Idlib. En dit vlot goed.

Stilaan wordt ook duidelijk welke militaire strategie de regering in Damascus hier volgt. Het is het in twee delen hakken van de provincie ter hoogte van de vroegere luchtmachtbasis van Abu ad Duhur. Het oostelijke deel van dit grotendeels door al Qaida bezette gebied is dan geheel afgesloten van het westelijke meer bevolkte deel. Zo te zien niet toevallig.  Lees meer bij “Wie eist er nog het hoofd van Assad?”

De auteur, Willy Van Damme, besluit zijn analyse met:

“Voor de VS en hun nieuw gevonden Syrische-Koerdische vrienden zit er weinig anders op dan te onderhandelen en hopen op een zo voor hen interessante serie voorwaarden. Grote eisen zal men echter niet kunnen stellen. Daarvoor is hun positie veel te zwak. Iemand het hoofd van Assad?”

Onze redactie meent dat b.g. analyse de toestand treffend weergeeft.  Ter illustratie en vervollediging voegen wij er nog het onderstaande bij:

Israël slaat opnieuw toe in Syrië:

Marco Glowatzki bevestigt vanuit het hotel Galery Mustafa Ali in Damascus Bab Sharqi:
“Israël heeft meerdere aanvallen uitgevoerd. In het zuidelijke en oostelijke stadsdeel waren treffers met tot op heden 5 gekwetsten. In de kerk Mar Antonio is een raket ingeslagen. Er zijn geen militaire doelwitten in de stad en al zeker niet hier in het oude stadsgedeelte!
De ontploffingen zijn oorverdovend. Dat is het vreedzame Israël. Hartelijke dank Bibi. De joden die hier wonen – ik ben momenteel in het joods-christelijke stadsdeel – vervloeken de regering Netanjahu. Ook gisteren werd tegen de regering Netanjahu geprotesteerd: in Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa.”

S.O.S. Chrétiens de lOrient heeft het over 5 doden.  En, ondanks het afgesproken staakt-het-vuren verwoede raketaanvallen vanuit de terroristische bolwerken in Bab Touma, Bab Shand en Qassa’a op de oude stad van Damascus

Het Syrisch leger rukt op naar de laatste enclaves bezet door zgn. ‘rebellen’:

“Rebellen”…

Van de klaveren naar de biezen:

De ‘rebellen’ – Al Qaeda, Hayat Tahrir al-Sham, Ahrar al-Sham en consoorten vechten het ook onderling uit:

Een jaar geleden hadden de VN nog het lumineuze idee Oost-Aleppo aan de ‘rebellen’ te willen geven:

 

 

 

 

2 gedachten over “Syrië: een stand van zaken

    • Je moet geen oproep doen aan die linkse zenders, ze zijn allemaal voorin genomen van de godsdienst van de liefde en van de vrede.Ze zijn allemaal pro islam maar tegen de democratisch gekozen president van Amerika Donald Trump.

Reacties zijn gesloten.