St. Patrick

Met een dag vertraging, graag uw aandacht voor Ierlands geliefde patroonheilige, St. Patrick. En hij was zelfs een immigrant.

Waarschijnlijk werd hij rond het jaar 385 in Schotland geboren. Hij zou oorspronkelijk Sucath (= ‘strijder’) geheten hebben. Volgens zijn levensverhaal werd hij op vijftien- of zestienjarige leeftijd door zeerovers buitgemaakt en als slaaf verkocht in Ierland. Daar kwam hij als herder in dienst van een druïde, Miluic (ook wel Miliuc of Maelchu genaamd). Thuis was hij christelijk opgevoed, maar thans bevond hij zich in een gebied dat nog goeddeels de Keltische godsdienst aanhing. Na zes jaar slavernij wist hij te ontsnappen en vluchtte naar de overkant van de zee. Hij belandde in Tours en sloot zich daar aan bij de kloostergemeenschap. Deze was zo’n vijfentwintig jaar geleden nog door de grote Sint Maarten (Martinus: † 397; feest 11 november) gesticht. Ook bracht hij enige tijd door op het beroemde kloostereilandje Lérins voor de Zuid-Franse kust.

In 431 kreeg hij van de paus de opdracht om naar Ierland te gaan en er het evangelie te verkondigen. Meer: https://www.heiligen.net/heiligen/03/17/03-17-0461-patrick.php

Elk jaar, op 17 maart, lijdt heel Ierland aan de St. Patrickgekte. Niet alleen in Ierland, overal ter wereld waar de Ieren zich vestigden, of waar er Irish pubs openden, ontwikkelt zich een groene waas met het onontbeerlijke gezelschap van Guinness. Gek genoeg ontstond de St. Patricks viering, zoals wij ze die nu kennen, in New York. In 1762 marcheerden Ierse soldaten door New York City, waardoor de traditionele St.Patricks stoet ontstond.

In Chicago wordt zelfs de rivier in een groen jasje gestoken…

Eén gedachte over “St. Patrick

Reacties zijn gesloten.