Rietvelden zijn passé, bananenschillen zijn in

Rietvelden zijn passé, bananenschillen zijn in.

Bananenschillen ontsmetten vervuild water

Braziliaanse onderzoekers hebben gezien dat bananenschillen geschikt zijn om vervuild water te zuiveren.

Onderzoekers van de Universiteit van São Paulo stelden vast dat water dat door pesticiden is vervuild, met behulp van bananenschillen kan worden ontsmet.

Ze deden onderzoek op waterstalen die atrazine en ametrine bevatten, substanties die vaak gebruikt wordt in de suikerriet- en maïsteelt.

Eerst wordt de bananenschil vermalen en meteen gezeefd en gedroogd in een oven. Aan het poeder dat men op die manier verkrijgt, verkrijgt wordt water toegevoegd. Het mengsel wordt omgeroerd en vervolgens gefilterd: de pesticiden zijn verdwenen uit het water.

“Deze methode is efficiënter dan andere technieken, zoals thermische, chemische of fysische sanering en fytoremediatie”, zegt Sergio Monteiro van het Centrum voor Nucleaire Energie in de Landbouw, de afdeling van de universiteit die het onderzoek heeft uitgevoerd. ‘We kenden de efficiëntie van bananenschillen voor de ontsmetting bij vervuiling met zware metalen. Nu weten we dat het ook op deze manier gebruikt kan worden. We gaan nu de toepassing op grote schaal bestuderen.”

Bron: IPS.News

1 gedachte op “Rietvelden zijn passé, bananenschillen zijn in

  1. Verdorie, had ik dàt gisteren geweten dan had ik mijn bananenschil gehouden “in dienst van de wetenschap” in plaats van in de vuilniszak te gooien. {:o)
    In de vuilniszak (!) en absoluut niet in de biobak, WANT, in plaats van gecompsteerd-worden, veranderen bananenschillen in vliegenaantrekkers… (dàt is toch de bedoeling niet)
    Haha… die pesticiden zijn (mogelijks) wél uit het water, maar zitten dan nog wél met die smerige brij dat overblijft van dat “bananenschillenpoeder” (oef, wat een lang woord)
    Ook wordt er niet bijvermeld wannéér deze brij OVERVERZADIGD is met pesticides zodat het wenselijk is om een nieuwe lading poeder aan te brengen….
    “Eérst zien” zei de blinde.

Reacties zijn gesloten.