Quo vadis, Syria?

Enkele nieuwsfeiten die u hier zullen ontgaan zijn.  Tenslotte is het schandaal rond het manipuleren van het belgische voetbal en van mogelijke gemeentecoalities veel belangrijker.

Interne zuivering?
Vier “rebellen” met belangrijke leidinggevende functies in internationale terroristische organisaties werden gearresteerd en naar hun thuisland gebracht door Oezbeekse geheime diensten.
De operatie en arrestaties werden uitgevoerd door de nationale geheime dienst (SGB) van Oezbekistan in samenwerking met andere buitenlandse geheime diensten, die niet nader genoemd worden.
De gearresteerden waren leiders en hoograngige leden van internationale terroristische organisaties actief in Syrië, zoals Katibat al-Imam al-Bukhari (KIB, de grootste Oezbeekse terroristengroep in Syrië, eng verbonden met Jabhat al-Nusrah) en Katibat al-Tawhid wa al-Jihad die ook met internationale terroristische groeperingen samenwerkt.
De gearresteerden waren actief met valse identiteitspapieren van Oeigoeren. Zij waren zowel direct betrokken bij terroristische activiteiten als bij de financiering, het ronselen en vervoeren van nieuwe strijders. Om Syrië te bereiken gebruikten ze routes door Rusland en Turkije – of – door Afghanistan en Pakistan.  (…)

Zoals voorheen in Damascus, blijven terroristen de burgerbevolking van Aleppo en Hama bestoken.  Verschillende gewonden en materiële schade. (…) Het Syrische leger beantwoordde het vuur.  Tot zover de gedemilitariseerde zone, waaruit al Nusra het Syrische grondgebied en de burgerbevolking vrolijk verder blijft beschieten.  Ze weigeren zich op de afgesproken afstand van 20 km terug te trekken. Voortvechten is volgens hen de enige optie. (…)

En zoals in Damascus negeert het Westen dit compleet.

 

De Turkse president Erdogan heeft vrijdag tijdens een toespraak aan provinciale AK-partijleden een “laatste waarschuwing” geuit aan terroristen (Erdogan heeft het over de Syrische Koerden) in Noord-Syrië “die een bedreiging vormen voor Turkije”. Hij zal geen activiteiten dulden die ‘s lands grenzen in gevaar brengen. Het gebied ten oosten van de Eufraat zou vrij gemaakt worden van terroristen en aan de rechtmatige eigenaars teruggegeven worden. En voegde eraan toe dat Turkije haar aandacht eerder op de Syrische Koerdische strijders ten oosten van de rivier, dan op de Manbij regio zou richten. Erdogan stelt dat het Idlibakkoord volgens plan wordt uitgevoerd. (zie alinea hierboven)

Of Erdogan van plan is de Koerden, die onder Amerikaans mandaat op de oliebronnen aan de oostelijke oever van de Eufraat mogen passen, uit Oost-Syrië te verdrijven en het land terug te geven aan de Syrische regering? We zien het nog niet gebeuren. (…)

John Bolton bedreigt Armenië.  Zij moeten zich niet militair gaan bemoeien in Syrië.  Bemoeien?  Sturen die hun leger?  Armenië heeft sinds jaren samen met Rusland, China, Indië duizenden tonnen hulpgoederen aan Syrië bezorgd.  In september werd een humanitaire missie samen met Rusland afgesproken.  Op verzoek van de Syrische regering.  Zo zou er medische ondersteuning en ontmijningsexperten gestuurd worden.  Een doorn in het oog van John Bolton: “Terwijl uitgebreide humanitaire hulp aan de Syriërs geboden werd (door de VSA) vermijden de VSA enerzijds de terroristen en anderzijds de regering te helpen”.  Want: “Washington vindt dat eender welke belangrijke humanitaire steun van lange duur bij de heropbouw moet afhangen van de vooruitgang naar een politieke oplossing in Syrië”. (…)   

Je moet maar durven!

Tijdens een vergadering van de VN Veiligheidsraad, herbevestigde de Syrische permanente vertegenwoordiger, dr. Bashar al-Jaafari dat Syrië vastbesloten is haar soevereiniteit in de provincie Idlib volledig te herstellen en niet zal toestaan dat Idlib “nieuwe Tora Bora grotten voor terroristen” zal worden. Dit recht werd gegarandeerd door het VN charter en internationale wetten.
Hij maakte duidelijk dat het Westen geen krokodillentranen moet wenen over de situatie en hun zgn. bezorgdheid over de burgerbevolking in Idlib… als je merkt dat het Westen er geen bal om geeft dat onschuldige burgers in Aleppo en Hama door mortieren en granaten bestookt worden.

Zoals om het “friendly fire” van de door de VSA-internationale coalitie op de dorpen al-Sosa en al-Bubadran op het platteland rond Deir Ezzor, waarbij 62 burgers gedood werden (geen pakkende foto’s van bebloede kindergezichtjes!), talrijke mensen gekwetst werden, waarvan sommige in kritieke toestand. En voegde eraan toe dat dit in het speciaal VN verslag niet vermeld wordt.

Mag onze redactie nog eens het “friendly fire” op Mortsel in herinnering brengen?

Hij herhaalde dat de Syrische regering volledig meewerkte bij de Astana en Sochi vergaderingen; ook het akkoord om een grondwetscommissie op te richten, regering én oppositie… de politieke oppositie, niet het gewapende terrorisme.
Als uitsmijter (… Hou het voorlopig even stil: Vranckx heeft zijn mening hierover nog niet geuit…): “Syrië wijst de oprichting van een kamp voor terroristen in de Syrische regio van al-Tanf door een VN-lidstaat met een permanent zitje én bijhorende militaire krachten, volledig van de hand. (…)

Wij zijn niet snel meer verbaasd, maar dit slaat toch alles.  Hoe moeten wij dit interpreteren?  Willen de VSA een soort amusementspark voor “gematigde rebellen” terroristen oprichten op Syrisch grondgebied, dat zij – zonder toestemming – (nog) gedeeltelijk bezet houden?   Als ze hen per se willen behouden… misschien kunnen ze Guantanamo hiervoor aanpassen?

Voor wie de laatste jaren op een wolk leefde: in al-Tanf hebben de VSA sinds 2014 een militaire basis met een perimeter waarin niemand, behalve de vrienden, mogen komen.  (promotievideo van US-commando’s in al-Tanf)    Generaal Joseph Votel was er enkele dagen geleden op bezoek.

Dit in tegenstelling tot een Russische Hmeymim luchtmachtbasis, die in januari onverwacht bezoek kreeg uit de lucht van Amerikaanse drones.

Al-Jaafari’s Russische collega Vasily Nebenzya waarschuwde het Westen de toestand in Syrië te laten escaleren om verdachte persoonlijke belangen te dienen.  Hij stelde dat het onmogelijk is grondwetcommissies met niet realiseerbare voorwaarden op te zadelen die tégen de wil van de Syrische bevolking ingaan.  Hij hoopt dat de Mistura voor het verstrijken van zijn mandaat nog erin zal slagen het gewenste resultaat te bereiken i.v.m. het politieke proces binnenin zijn wettelijke mogelijkheden en met respect voor de Syrische soevereiniteit.

We sluiten af met optimistischer nieuws:

11 autobussen met honderden gevluchte Syriërs keerden terug naar huis uit Libanon.  De kinderen kregen onmiddellijk de nodige vaccinaties, o.a. tegen polio. (…)

Op industrieterrein van Aleppo, Sjiek Najjar, zijn inmiddels opnieuw 240 textielbedrijven operationeel.

Geen automatische alt-tekst beschikbaar.