Quo vadis, Syria?

Sinds een week werd het bijzonder heet in Idlib. Het terroristenalagaam doet er alles aan om hun shariaparadijs in noordelijk Syrië, te behouden, met de behulpzame steun van Turkije en het Westen.

Verschillende bronnen meldden tientallen dode Syrische soldaten bij heroveringsaanvallen door de terroristen. Sinds 9 januari – en ondanks het staakt-het-vuren vielen de terroristen niet minder dan 30 keer aan met 638 raketaanvallen op de burgerbevolking in regeringsgebied. Volgens het Russische verzoeningscentrum werden daarbij 55 Syrische soldaten en 71 burgers gedood, 94 soldaten en 149 burgers gewond. Overdag levert het Russisch verzoeningscentrum humanitaire hulp: 2.74 ton voeding aan de Jebab nederzettingen in Daraa, Qantara in de Aleppo provincie en Hneyz al-Shimaliya in de Raqqa provincie. (…)

Het Syrische leger liet meer tanks aanvoeren naar de Idlib-grensstreek:

De terroristen slaagden erin enkele dorpen te heroveren. De situatie verandert van dag tot dag: al-Samaka is intussen weer in handen van het Syrische leger. (…)

Er zouden naar verluidt (info verstrekt door plaatselijke bevolking aan Russische militairen) verschillende bomauto’s in Ma’aret al-Nu’aman en/of omgeving geplaatst worden. Ergens. Liefst waar er kinderen rondlopen. Kwestie van pakkend beeldmateriaal te kunnen leveren.

Terwijl de bemiddelingsgesprekken in Berlijn zijn beloop hadden, werd Erdogans huurlingenleger naar Libië gevlogen voor een volgende vredesmissie. Wie weigerde te vertrekken krijgt minder “loon”.

Nog steeds worden burgers door de terroristen tegen gehouden als zij zich via de humanitaire corridors in veiligheid willen begeven:

Niet voor het eerst hebben Amerikaanse soldaten een Russische patrouille tegengehouden. Het kwam zelfs al tot een regelrechte vechtpartij, waarbij Russische militairen verzorging nodig hadden. Een aanwezige tolk vertaalde de boodschap der VSA aan de Russische patrouille: “Dit is Amerikaans grondgebied; wij beschermen de olie.”

Dat de Turkse bezetters voorlopig niet van plan zijn snel hun biezen te pakken mag blijken uit de verhuis van 1500 familieleden van het terroristische huurlingenleger naar de woningen van de oorspronkelijke bewoners, die verdreven werden in al-Kharabat en al-Hawarneh in de stad Ras al-Ayn.

Nochtans had de speciale afgevaardigde van de VN voor Syrië, Geir Pedersen, slechts felicitaties voor de inzet van Rusland om d.m.v. de Astana-gesprekken tot een duurzame vrede te komen.

Aleppo. Het is en blijft een belegerde stad. De afstand tussen regerings- en terroristengebied is te klein en te kwetsbaar. Nog steeds, elke dag, worden burgers belaagd met raketten. Dinsdag stierven er na een raketinslag 2 vrouwen en een kind, 3 burgers werden gewond in de Jamiet al-Zahraa-wijk. (…)

Afbeelding kan het volgende bevatten: staande mensen en buiten

In de westerse rand werd een scherpschuttersnest van de terroristen in een vervallen (door burgerbevolking verlaten) gebouw met de grond gelijk gemaakt:

Dit maakt deel uit van het te verwachten grondoffensief – de luchtmacht in de voorhoede (…) – dat de stad moet ontzetten uit de wurggreep van de terroristen. (…) We schreven het herhaaldelijk: Aleppo is na Damascus de belangrijkste stad van Syrië, het kloppende industriële hart.

Bij monde van de Amerikaanse speciale gezant voor Syrië, James Jeffrey, lieten de VSA weten dat ze nieuwe sancties voor president Assad in petto hebben. Volgende week gaan ze die met hun bondgenoten in Brussel bespreken. Nog meer… een pakketje zoals voor Soleimani? (…)

In schril contrast met… Hilarion van Volokolamsk, voorzitter van de afd. externe kerkelijke relaties van de Russische orthodoxe kerk, liet weten dat de Kerk van plan is een nieuw centrum te openen dat hulp wil bieden aan gekwetste kinderen in Syrië. Hij hoopt dat het dit jaar nog zal lukken – het wil protheses en fysiobehandelingen aanbieden. Bovendien wil het kinderen, die medische hulp nodig hebben, die in Syrië niet mogelijk is, in Moskou laten behandelen. Hij hoopt dat zijn initiatief steun en sponsors zal aantrekken; in 2019 hielp de Kerk 10 Syrische kinderen aan protheses en medische behandeling in Moskou.

Een eerste biogas-leverancier wordt gebouwd in Homs:

Tot slot: het weekoverzicht van Syria Insider met kleine en grotere nieuwtjes met Engelse ondertiteling: