Quo vadis, Syria?

Kris-kras nieuws uit Syrië

Ook in Syrië krijgen vrouwen borstkanker.  De SARC (Syrische Rode Halve Maan) neemt deel aan de nationale campagne voor de vroege detectie van borstkanker.  In 7 medische centra kunnen vrouwen gratis een mammografie laten uitvoeren.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, glimlacht, tekst

Kindjes nemen deel aan de internationale propere handendag.

Maak kennis met de Al-Sferah industriële bakkerij in Aleppo: drie productiebanden met  een capaciteit van 36 ton brood per dag.  Het levert brood aan het oostelijke platteland van Aleppo.

In het noorden van Syrië, daar waar de zgn. “gematigde rebellen” hun tenten opgeslagen hebben onder de hoge bescherming van de Ottomanen, de Trumpianen, de Macronezen en de filmploeg der Witte Helmen wordt er aan archeologie gedaan.

Afbeeldingsresultaat voor jebel khalid syriaIn Manbij, ten NO van Aleppo, zoals op talrijke andere archeologische eeuwenoude plaatsen, zijn de littekens van rovers duidelijk zichtbaar.   Culturele schatten werden gestolen of verwoest.  Of het nu in naam van de I.S. is of van de zgn. oppositie, maakt niet uit.  Manbij gaat terug tot de Griekse en Romeinse tijden.  Toen was het bekend onder de naam Hierapolis, “de heilige stad”.  Nu is ze ontheiligd.

De stad is, resp. was, rijk aan archeologische plaatsen uit verschillende historische periodes: bv. de Jabal Khaled site, de Shas regio en al-Hamadat.  Overal wordt er gegraven zonder rekening te houden met beschadigingen.  Of eigendomsrecht.  Mozaïeken  zijn geliefd; ze kunnen in puzzelstukjes verhandeld worden.  Buitenlandse rebellen doen hun best om het Syrische archeologische leven te verzilveren.  Of vernielen.  Gevluchte burgers uit Idlib bevestigen dat “buitenlandse experts” samen met de door Turkije beschermde terroristen de bodem omwoelen in de Afrin regio en al-Nabi Houri site; idem dito in de buurt van Raqqa.  Er werd een enorme schade aangericht die nooit meer te herstellen valt.  Wat wil je?  Van barbaren kan je geen heren maken.  Wil je meer weten over het oude verleden van Syrië?  Op papier/internet kan je het nog bekijken.  Klik op Monuments of Syria.

Afbeelding kan het volgende bevatten: buitenVredig strandje bij Latakia aan de Mid. Zee:

Afbeelding kan het volgende bevatten: oceaan, lucht, wolk, buiten, natuur en water

De eigenaar van dit zwembad in Aleppo moest alle herstellingswerken zelf betalen.  Hij zag zich gedwongen het zwembad 6 jaar geleden te sluiten.  Toen hij uiteindelijk terugkwam, na de bevrijding, was het één grote ruïne. (schakel ondertiteling en vertaalmodus in)

De recent geopende grensovergang tussen Syrië en Jordanië begint stilaan op volle toeren te draaien.

Als het van al-Nusra, de grootste groep terroristen, afhangt wordt er nog verder gevochten in de Idlib provincie.  Zij  weigeren zich immers terug te trekken uit de demilitariseerde zone, noch afstand te doen van hun zware wapens.  De uiterste datum is drie dagen geleden verstreken.  Integendeel, zij hitsen de andere “rebellen”groepen op om niet toe te geven.  Waarschijnlijk rekenen ze op hun medestanders, de Witte Helmen, om een gifgasaanval te ensceneren zodat het dolgedraaide Westen opnieuw bommen kan gooien op Syrische doelwitten in regeringsgebied.    Volgens het Westen zijn het deugnieten die aan de keukentafel wat zitten te knutselen  Turkije heeft alvast versterkingen gestuurd.

Naar verluidt zouden de “rebellen”groepen in Idlib zich stilaan uit de voeten maken richting Irak en Oekraïne.  Van Oekraïne gaat Vrfstdt hen hoogstwaarschijnlijk persoonlijk oppikken om hen naar onze contreien over te brengen.  Trump valt in herhaling.  Wie Syrië helpt bij de heropbouw mag zich aan sancties verwachten.  Israël zou samen met hun beschermheren het nieuw geïnstalleerde S 300-raketafweersysteem willen gaan testen in Oekraïne.  Waarbij wij ons de vraag stellen of de Russen vrijwillig gaan meewerken om afgeschoten te worden.  Ach… ze krijgen sowieso de zwarte piet toegespeeld.

Wordt vervolgd.  Momenteel heeft onze redactie een medisch probleem thuis  Dus moeten we vandaag ermee ophouden.  Dank voor uw begrip.