Quo vadis, Syria?

De geruchten over het naderende offensief in Idlib door de Syrische en Russische strijdkrachten worden hardnekkiger. Uiteindelijk moet het er van komen. We hebben het al herhaaldelijk geschreven: stel u even voor dat in het hoofdstedelijk gewest Brussel gewapende terroristen allerhande het bestuur in handen hebben…(God behoede!) dat deze dagelijks raketten en mortieren afvuren naar steden zoals Aalst, Mechelen, Leuven… er bomauto’s plaatsen in winkelstraten of pleinen… dat nutsvoorzieningen, bedrijven, scholen, woonwijken elke dag opnieuw onder vuur liggen… dat elke vorm van dialoog botweg geweigerd wordt omdat zij niet willen onderhandelen wegens onoverkoombare ideologieën… hoe lang zou het duren eer de regering laat ingrijpen door het leger en andere veiligheidskrachten?

Aleppo: Vandaag: mortieren in het centrum:

Afbeelding kan het volgende bevatten: huis en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, motor en buiten

Damascus:

Deze ochtend: Mortieren in Jableh stad net op het tijdstip dat mensen naar hun werk en kinderen naar school trekken: één dode, verschillende gewonden.

Aleppo – ten oosten van Idlib – heeft te veel geleden om nu opnieuw de oorlog te moeten ondergaan.

Het christelijke stadje Mhardeh – ten zuiden van Idlib – heeft ook te veel miserie meegemaakt. 8 jaar aangevallen worden – niet toevallig omdat er een grote christelijke gemeenschap woont. Nu nog vallen er slachtoffers door raketaanvallen vanuit Idlib. Verzwegen slachtoffers – niemand in het westen maalt erom. Behalve de Chrétiens d’Orient.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen

Er werden regeringstroepenverplaatsingen genoteerd richting provincies Hama en Idlib. In eerste instantie zou men de zgn. gedemilitariseerde zone, de strook rond grenzen van de provincie Idlib, waarvoor Turkije zich in Sochi garant gesteld had in oktober 2018, willen onder controle brengen. Tot niemands verrassing bleek deze belofte een dode mus. Om twee redenen: Turkije herplaatste het grootste gedeelte van “zijn” rebellenamalgaam (NLF) naar het noorden om daar de Koerden de duvel aan te doen en HTS vulde het vacuüm dat ontstond. HTS weigerde de overeenkomst te erkennen, de zware wapens terug te trekken en bleef dus de overkant – regeringsgebied – als schietschijf gebruiken. Turkije heeft officieel 12 zgn. observatiepunten in de gemilitariseerde zone maar meer dan observeren wordt er niet gedaan. Integendeel, de Turkse “observateurs” doen alle moeite om de Syrische strijdkrachten te beletten voet aan de grond in Idlib te krijgen. En nu zou het NLF opnieuw naar het zuiden trekken om verzet te bieden tegen het voorspelde offensief van het Syrische leger. (…)

Rusland krijgt zo stilaan meer dan zijn buik vol van Idlib. Er sneuvelen ook Russische militairen. Zowel hun marine- als luchtmachtbasis worden aangevallen. Niet minder dan 12 keer probeerden de Idlib-terroristen de Hmeymim luchtmachtbasis te raken met raketten en drones. In maart nog kon de Russische luchtmacht een magazijn met aanvaldrones vernietigen. (…)De Russische buitenminister Sergey Lavrov verklaarde tijdens een persmededeling maandag dat de terroristen weg moeten uit Idlib en dat de Syrische overheid alle recht heeft Idlib te bevrijden. Zij houden zich niet aan het akkoord over de de-escalatiezone, dagen het Syrische leger uit, vallen de burgerbevolking aan.

Niets is heilig voor de terroristen in Idlib. Op grote schaal wordt er naar archeologische schatten gezocht op de heuvels en velden rond Afrin stad onder goedkeurend oog van de Turkse bezetters. Zelfs op begraafplaatsen om eventueel goud te kunnen recupereren. De terroristen hebben modern materiaal zoals zware boormachines en bulldozers – een zelfde scenario toen zij grote en kleine bedrijven in Aleppo en elders in de provincie Idlib leegroofden en naar Turkije smokkelden. (…)

De provincie Idlib is een ware schatkamer van archeologische vondsten. 1/3 van alle Syrische belangrijke archeologische monumenten zouden zich in Idlib bevinden. 760 vindplaatsen werden geregistreerd; sommigen horen toe tot het Werelderfgoed.

De VSA & co. brengen via Iraaks Koerdistan nieuwe “logistieke steun” aan de SDF “rebellen”. De oorlog mag niet ophouden. De VSA bevestigden dat ze voor lange termijn in Syrië willen blijven want “ze hebben een zeer capabele partner” (Koerden) en bovendien zitten ze daar goed met grote oliereserves en vruchtbare landbouwgronden. (…) De Koerden worden door de VSA onder druk gezet een modus vivendi met de Turken te accepteren en met hen een plan te ontwikkelen om de Syrische regering buiten de door de Koerden/VSA bezette zone ten oosten van de Eufraat te houden. (…) Het Syrische leger zou zaterdag tot op 15 km van de Eufraat dam zijn doorgedrongen – over een lijn van 25 km, 3 km diep, in een desolaat gebied dat de VSA de Koerden toebedeeld hadden. Deze trokken zich in verwarring terug. Momenteel richt het Syrische leger er bermen en verdedigingswallen met boven hun hoofden de VSA luchtmacht.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Intussen dringen de VSA bij de Russen aan op “terughouding” in Idlib. (Reuters) Kwestie van hun lieverdjes de hand boven het hoofd te houden. Nogmaals: HTS = al Nusra = al Qaeda = 9/11.

Het Turkse leger voerde een nieuwe aanval uit op de YPG (Koerden) nabij de stad Azaz ten noorden van Aleppo; als antwoord op een YPG-aanval op een Turkse militaire basis waarbij een soldaat gedood en drie gewond werden. (…)

Alsof de zorgen om Idlib nog niet volstaan, kampt het Syrische leger in de woestijn met ISIS-cellen.

1 mei-viering in Aleppo door de algemene federatie der vakbonden in een kabelfabriek (…).

.Schooluitstap naar het nationaal museum: kennismaking met het rijke verleden:

Apamea, de oude hoofdstad van Syrië, beelden uit 2008