Quo vadis, Syria?

Zoals beloofd krijgen jullie ook een positieve kijk op de evoluerende situatie in Syrië.

Daily Star, Libanon

Na een “positieve” reactie vanuit Damascus, verwachten de Syrische Koerden, de YPG, via hun woordvoerder commandant Sipan Hemo, dat de onderhandelingen over de toekomst van de N-O regio binnenkort zullen beginnen. Na de aankondiging van de VSA terugtrekking zochten de Koerden de bemiddeling van de Russen op voor gesprekken met de Syrische regering, in de hoop “hun” regio veilig te kunnen stellen. Hemo stelde dat hun voorstel de nadruk legt op het behoud van Koerdische en minderhedenrechten, onderwijs inbegrepen, en zelfbestuur.
Een poging tot overleg mislukte deze zomer, maar nu voelen ze zich bedreigd door Turkije, waarop ze de hulp van het Syrische leger inriepen. Neem nota van de titel van hun webstek “Securing Rojava in a free and democratic Syria“. (…)

Knight Logo

Soortgelijke geluiden van de SDF: In een vraaggesprek met Bloomberg News bevestigde Ilham Ahmed, een vooraanstaande leidster van de SDF, dat ze de voorkeur geven aan de Syrische president Al-Assad boven het opperhoofd der Ottomanen, Erdogan. “Het is niet gemakkelijk voor ons, maar wat is het alternatief?” “Als we in een hoek gedreven worden en moeten kiezen tussen Turkse milities, die onze gebieden aanvallen, en een akkoord met Assad, dan zouden we voor de regering kiezen.” En opmerkelijk: “Het nieuwe Syrië moet worden gedecentraliseerd, maar wij willen de eenheid van Syrië, wij willen geen afscheuring.” Recent liet de SDF een tien-punten plan aan de regering geworden met het oog op een politieke oplossing. Naar verluidt zouden er nog enkele problemen op te lossen zijn, maar de regering bevestigde dat er aan een oplossing gewerkt wordt.

Of we het onderstaande wel als positief nieuws moeten brengen? Het houdt rechtstreeks verband met de houding van de Koerden (zie hierboven). Dus als Erdogans dreiging tot resuiltaat heeft dat de Koerden het met de Syrische regering tot een samenlevingsakkoord kunnen brengen, dan is dat inderdaad positief nieuws. Erdogan blijft maar op dezelfde nagel kloppen. Voor hem zijn ISIS, YPG en zijn eigen Koerden één pot nat. Hij wil er komaf mee maken. En – we citeren: “Zoals de andere gebieden, waar wij veiligheid gebracht hebben, zullen wij vrede, veiligheid en stabiliteit brengen ten oosten van de Eufraat. Daarom blijven wij in contact met de bewapende krachten in de regio, zoals de VSA en Rusland. We hebben positieve contacten met beiden. Diplomatische inspanningen zullen volgehouden worden; we hebben de voorbereidingen voor de volgende stap gezet. Ons doel is de territoriale eenheid van Syrië, samen met de onze. Ten eerste willen we veilige zones creëren opdat de 4 miljoen Syrische vluchtelingen veilig naar huis kunnen keren. Tot nu toe lukte dat slechts voor 300.000 waar wij grote kuis gehouden hebben. Dit aantal zal snel stijgen tot een miljoen zodra we de veilige zone aan onze zuidelijke grens gerealiseerd hebben.”

Die “veilige zones” zijn en blijven een instinker.

Jordanië denkt er zelfs niet aan de Al-Tanf basis na het vertrek van de VSA over te nemen. “Het is Syrisch grondgebied,” stelt de Jordaanse buitenminister Ayman Safadi, “Jordanië zal zijn grenzen beschermen, maar zal het Syrisch grondgebied niet betreden. We hopen op een gesprek met de drie partijen die tot een akkoord moeten leiden. De veiligheid in die regio is hun bekommernis.”  (…)

Jordanië hoopt dat een volgend konvooi met humanitaire hulp van de VN het Rukban vluchtelingenkamp, op de Syrisch-Jordaanse grens binnen een no-go perimeter bepaald door de VSA, snel zal bereiken en dat de onderhandelingen tussen Moskou en Washington tot de definitieve ontmanteling van het kamp zullen leiden. “De focus moet niet slechts op de levering van humanitaire hulp liggen, maar wel op de ontmanteling ervan, d.m.v. akkoorden die de bewoners zal toelaten terug te keren naar hun dorpen en steden.” Het kamp vormt een veiligheidsprobleem voor Jordanië. Verschillende bewapende aanvallen van terroristen vanuit in het kamp, op Jordaanse militairen en veiligheidspersoneel, maakten verschillende slachtoffers. (…)

Een delegatie van de Syrische balies werd ontvangen door een afvaardiging van het Jordaanse parlement. Langs beide kanten werd de samenwerking in de toekomst benadrukt opdat de vluchtelingen naar huis kunnen keren. (…)


In Abu Dhabi werd een handelsmissie uit de Syrische privé sector ontvangen met het doel privé investeringen mogelijk te maken in de industrie, handel, export, tentoonstellingen, landbouw, immobiliën, techniek, toerisme en alternatieve energie. (…)

Syrië neemt deel aan de vijfdaagse handelsbeurs IFEMA in Madrid, samen met 165 landen. De tentoonstelling werd geopend door koning Felipe en zijn koningin Letizia samen met de secretaris-generaal van UNWTO (wereld toerisme organisatie) en de spaanse ministers van toerisme en industrie. (…)

“De tafel voor de arme mensen”. Een natuurfenomeen: een rots die tot een reusachtige paddenstoel gevormd werd door de natuurelementen, eeuw na eeuw. Een geliefd uitstapje vanuit Tartous naar het platteland van al-Qadamous. Afmetingen: 16 m2, 4 m hoog, 7 m diameter.

Maak kennis met Talal, een straatartiest. Hij heeft nooit overwogen zijn land definitief te verlaten al heeft hij wel in verschillende landen gewerkt. Hij ziet de toekomst optimistisch. Inch’Allah.



Damascus: deze buurt werd helemaal gerestaureerd na herhaaldelijke mortieraanvallen door terroristen, vooraleer deze door het Syrische leger verjaagd werden naar Idlib.