Quo vadis, Syria?

De VSA-haat t.o.v. Syrië is bijna tastbaar. Of eerder, zoals ze het zelf zeggen, t.o.v. de Syrische president Assad en iedereen die zijn regering steunt. Dat de leden van de Arabische Liga opnieuw banden aanknopen met de Syrische regering is niet in goede aarde gevallen. De VSA zijn nu eenmaal geen sportieve verliezers.

Joshua Landis stelt dat de Arabische landen geen reden meer zien om de relatie met Syrië niet te normaliseren. Ze hebben jaren toegezien hoe de VSA probeerden hun zin door te drijven door de Syrische bevolking te wurgen. Zonder resultaat. President Assad zit behoorlijk stevig in zijn presidentiële zetel.

Joshua Landis, director of the Center for Middle East Studies at the University of Oklahoma, says “now that Iran and Saudi Arabia are in dialogue … there’s really no reason not to normalize with Syria as well.”

“Nu dat Iran en Saoedi-Arabië terug met elkaar praten is er geen enkele reden om de relatie met Syrië niet ook te normaliseren.”

Wat we ons vier dagen geleden nog afvroegen (zie onderaan), kreeg vandaag duidelijkheid. Een tweeledige groep in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, met zowel Democraten als Republikeinen, heeft donderdag een wetsvoorstel ingediend dat het verzet van Washington tegen het normaliseren van de betrekkingen met de regering o.l.v.de Syrische president Bashar Al Assad zou codificeren.

Het wetsvoorstel kwam er naar aanleiding van de beslissing van de Arabische Liga om Syrië weer op te nemen in hun midden.

De Assad Anti-Normalisation Act zou de Amerikaanse regering verbieden om “de betrekkingen met een Syrische regering, onder de leiding van Bashar Al Assad, te erkennen of normaliseren.”

Joe Wilson, de Republikeinse voorzitter van de Subcommissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden voor het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Azië, leidde het wetsvoorstel nadat de Arabische Liga Syrië formeel opnieuw had toegelaten.

Aboul Gheit, secretaris-generaal van de Arabische Liga, vertelde The National deze week dat de overname van Syrië een “stap in een proces” was naar het normaliseren van de banden en “niet het einde van de reis”.

We citeren Joe Wilson:

“Het Assad-regime is onwettig en vormt een bedreiging voor de vrede en welvaart in de regio. De steun voor een vrij en democratisch Syrië blijft sterk en ik ben dankbaar om deze tweeledige wetgeving in te voeren om het Assad-regime verantwoordelijk te houden voor zijn misdaden.”

Onwettig? Zowel de president als de regering werden wel degelijk wettelijk verkozen door de bevolking. De bezetting van de Golan Hoogte door Israël, de bezetting van de noordelijke grensstreek door Turkije, de bezetting van de graanvelden en oliebronnen ten oosten van de Eufraat door de VSA, die zijn onwettig. Geen van hen werd uitgenodigd door de Syrische regering. Maar daar wordt geen letter over medegedeeld.

Het b.g. wetsvoorstel – de Assad Anti-Normalisation Act – beoogt de Caesar Act, die een zware ronde van sancties tegen het Assad-regime uitvaardigde, zelfs nog uit te breiden met sancties voor degenen die steun verlenen aan de Syrische Volksvergadering en de Baath-partij.

U herinnert zich zonder enige twijfel hoe de VSA iedereen die aan de ontwikkeling, bouw en financiering van de Nord Stream 2 pijpleiding deel nam bedreigde en chanteerde. Tot de pijplijn deskundig opgeblazen werd…

De voorgestelde uitbreiding van de Caesar Act zou ook de goedkeuring door Washington van de door de VS gesteunde Arabische gaspijpleiding blokkeren door middel van een bepaling die de sancties uitbreidt tot “significante transacties” met betrekking tot aardgas, elektriciteit of andere energie gerelateerde transacties. Die Arabische gaspijpleiding is 1200 km lang en moet gas transporteren vanuit de Zohr bronnen in het Egyptische Sinaï via Israël, naar Jordanië, Libanon en Syrië.

Kortom: het ziet er niet naar uit dat de VSA eerstdaags uit Syrië zullen vertrekken. Ze verdedigen daar immers de democratie door het graan en de olie, die Syrië broodnodig heeft, te stelen.

Foreign Affairs.house.

https://www.thenationalnews.com/world/us-news/2023/05/11/congress-introduces-assad-anti-normalisation-act-following-arab-leagues-syria-decision/

https://www.reuters.com/world/us-lawmakers-introduce-bill-combat-normalization-with-syrias-assad-2023-05-11/