Quo vadis, Syria?

Het is nu officieel, Syrië mag opnieuw toetreden tot de Arabische Liga. Dit hebben de resp. buitenministers tijdens hun samenkomst in Egypte beslist. Al zijn er naar verluidt enkele voorwaarden aan verbonden:

  • de Syrische regering zou verplicht zijn onderhandelingen met de “oppositie” (… de zgn. rebellen van al-Qaeda en co) te hervatten over een nieuwe grondwet en verkiezingen
  • de terugkeer van vluchtelingen moet mogelijk gemaakt worden
  • grensoverschrijdende humanitaire hulp mag niet gehinderd worden
  • de drugstrafiek naar buurlanden moet ingedamd worden.

Als tegenprestatie zouden de Arabische landen de heropbouw van Syrië financieel ondersteunen en druk uitoefenen op bezettingslegers om hun biezen te pakken.

De eerstvolgende vergadering van de Arabische Liga met 22 lidstaten is voor 19 mei in Saoedi-Arabië gepland, waarop president Assad dan ook present kan tekenen. Syrische delegaties kunnen volgens Al-Arabija onmiddellijk weer aan Arabische Liga-conferenties deel nemen. Een bijkomende toestemming van bv. staats- en regeringsleiders, of monarchen, in de Arabische landen is niet nodig. Individueel staat het de Arabische Liga-lidstaten vrij met de Syrische regering al dan niet om te gaan.

Het is afwachten hoe het westen – de VSA, het V.K. en hun EU-vazallen – hierop zullen reageren. Vooral dan in verband met de sancties. Gaan ze hun relatie met bv. Saoedi-Arabië op de proef stellen? Zullen ze durven Arabische landen die Syrië bij de heropbouw helpen te straffen?