Quo vadis, Syria?

Eergisteren een telefoontje van een vriend met de vertrouwde nieuwjaarswensen. Hij vroeg zich af hoe pater Daniël het nu stelt daar in Syrië tijdens deze coronacrisis. En tevens vroeg hij naar de politieke en militaire situatie – buiten wat hier op Golfbrekers gepubliceerd wordt, is er immers niets te vinden in onze kwaliteitskranten en dito tv-zenders.

Inderdaad. Het lijkt wel of Syrië van de wereldkaart verdwenen is, behalve als Vranckx nog een oude WH*-film bij de BBC kan kopen met een flinke korting. Niet alleen oude Vlaamse reeksen zoals Witse, De Kampioenen, De Kotmadam e.d. worden tot in den treure herhaald. U betaalt immers voor “kwaliteit”, nietwaar?

Toen wij gisteren de beelden zagen van de bestorming van de Bastille het Capitool, moesten wij even terugdenken aan de honderdduizenden Syriërs die in 2011/2012 massaal de straat op trokken om hun regering, leger én president te steunen. Wie heeft die beelden gezien? Iemand?

Evenmin wordt er melding gemaakt van de honderdduizenden Syrische slachtoffers omdat ze aan de “verkeerde” kant staan. Zij verdedigen hun land tegen de terroristen, goedgepraat als de zgn. “rebellen”, die gefinancierd en aangemoedigd worden door het Westen. ISIS steekt weer zijn kop op, ook in Irak, met dit resultaat:

De aanval op de soldaten werd gevolgd door burgerdoelwitten, nl. een autobus met burgers op de Salamiyah-Ithriya weg, in het oosten van de prov. Hama. Zes slachtoffers en talrijke gewonden. Zowel het Syrische leger als de Russische luchtmacht namen de vermoedelijke plaatsen, waar ISIS-terroristen dekking zochten, op de korrel. (…)

En als het niet de terroristen zijn, dan is het wel Israël dat quasi wekelijks raketten afvuurt op Syrisch grondgebied, niet gehinderd door enige kritiek vanuit de Westerse hoek – noch vanuit de politiek, noch vanuit de media. Nochtans is dit algemeen bekend. Qassem Saleh, secr. van de Alg. conferentie van Arabische Partijen, veroordeelde de terroristische misdrijven in Syrië. Maandag verklaarde hij dat ISIS de zionistische agressie voortzet op Syrisch grondgebied en voegde eraan toe dat dit niet mogelijk zou zijn indien de VSA zich zou onthouden van steun, zowel aan Israël als aan terroristische organisaties. (…)

Op de kaart ziet u de toestand op datum van vandaag, de uitleg vindt u eronder:

Syrian Army, Hezbollah Bases & Radar Sites Targeted In Recent Israeli Attack – Reports

De Koerden stelen olie, de VSA stelen olie… en Israël bombardeert.

Gisteren nog – Driekoningendag – om 23.11 u, vielen er geschenken uit de lucht, afgevuurd vanuit de bezette Golanhoogte (…):

Dweilen met de kraan open. Zolang de terroristen een vrijgeleide krijgen in Idlib, zolang de Turken de noordelijke grensstreek bezetten, zolang de VSA “de olie beschermen” ten oosten van de Eufraat, en in een mini-kalifaat in het zuiden, bij de Jordaanse grens, al-Tanf, terroristen opleiden, zolang worden er niet alleen mensen gedood, worden mensen uit hun huizen verdreven, maar worden bovendien nutsvoorzieningen vernield of beschadigd. Zoals in het noorden van Raqqa, waar er gevechten uitbraken tussen Erdogans huurlingenleger en QSD milities (Koerden), die voor een nieuwe vluchtelingenstroom zorgden, huizen en nutsvoorzieningen verwoesten. (…) Dit is nu al weken aan de gang in de Ain Issa-regio, zo erg zelfs, dat de Koerden de hulp van het reguliere Syrische leger inriepen.

Het al-Tamer verdeelstation (-al-Hasaka) werd beschadigd door raketten afgevuurd door Erdogans huurlingenleger. Verschillende gemeenten zaten zonder stroom. (…)

Ook in Kafr Orouq (Idlib) oordeelden de al-Nusra terroristen (HTS & co.) dat de bevolking geen elektriciteit nodig had; ze gingen aan de haal met kabels en transformers van het verdeelstation.

En deze beelden tonen hoe Erdogans huurlingen het Russische leger als mikpunt nemen. Ze voelen zich gesteund door de Turkse versterkingen ten zuiden van de M4, (…) die volgens het Russisch-Turkse akkoord van oktober 2019 tot 6 km ten noorden van deze snelweg had moeten geruimd zijn. De politieke vleugel van SDF in Washington (Koerden) pleitte bij Biden om het gebied ten oosten van de Eufraat als een onafhankelijke staat te erkennen. Dit volgens het motto “wat kan voor Israël, die volgens de VSA de bezette Syrische Golanhoogte als hun eigendom mogen beschouwen, moet ook kunnen voor de beste vriendjes van de VSA, de Koerden. Tenslotte mogen de VSA daar een graantje meepikken van de oliebronnen.”

Vandaag werden twee HTS terroristen gedood en anderen gewond tijdens een raketaanval van het Syrische leger op de prov. Idlib. Dit in antwoord op de quasi dagelijkse inbreuken door de terroristen van het staakt-het-vuren. De stellingen van het Syrische leger worden niet alleen met raketten bestookt maar ook beschoten door sluipschutters. (…) Op de kaart ziet u de locatie, helemaal in het uiterste zuidelijk puntje van het door terroristen bezette Idlib.

Syrian Army Fire Eliminated Two Al-Qaeda Militants In Greater Idlib

Poetin is zich maar al te goed bewust van de dreiging die uitgaat van het terroristenamalgaam in Idlib. Zodra we erover beschikken zullen we de hieronder aangekondigde documentaire plaatsen over de toestand ter plaatse. Bij de inleiding van gisteren (hieronder) stelde hij dat de terroristische dreiging komt uit de regio die nog onder controle is van de terroristen.

En in regeringsgebied komt de ellende vooral voort uit de sancties, die de VSA en hun vazallen opgelegd hebben aan het Syrische volk. Hoge prijzen, wachtrijen voor basisproducten.

En toch ploetert Syrië voort. Ondanks alle tegenwerking. Op alle gebieden: transport, landbouw, industrie, nutsvoorzieningen, onderwijs, gezondheidszorg, veeteelt… En hoopt op hulp. De Syrische Rode Halve Maan gaf deze man twee drachtige ooien, 100 kg gerst, 100 kg ruwvoer en gratis zorg door een dierenarts. Hij wil schapen kweken voor de melk, voor het vlees, voor de wol… En hij pakt alle klusjes aan om genoeg geld te verdienen voor zijn gezin. Binnen vijf jaar is hij een koning, zegt hij… Zo zie je maar, alles is relatief…

Een jaaroverzicht in het Arabisch, geen vertaling beschikbaar, de beelden spreken voor zich. O.a. het presidentspaar dat de handen uit de mouwen steekt bij de herplanting van de door brand vernielde regio in de buurt van Latakia. Citaat pres. Assad: “De heropstanding van volkeren wordt niet gemeten volgens de jaren van de kalender maar wel volgens de inzet, de actie en het werk dat ertoe leidde. Bijgevolg was het jaar 2020 een jaar vol van uitdagingen, die het Syrische volk moest overmeesteren. “

Ook de bewonderenswaardige Chrétiens d’Orient gingen jonge olijfbomen planten:

Ook in Syrië vierden gisteren de orthodoxe kerken hun kerstfeest, zoals de Armeense gemeenschap in de Veertig-Martelaren-kathedraal van Aleppo; deze dateert van de 15de eeuw en ging pas in maart 2019 weer open wegens broodnodige heropbouw (zie foto):

Aram I to Re-Consecrate Forty Martyrs Cathedral in Aleppo | Asbarez.com

Dit zijn beelden van de plechtige herinwijding in maart 2019:

De Algerijnse minister van arbeid en sociale zaken, al-Hashemi Jaaboub had een gesprek met de Syrische ambassadeur, Namir al-Ghanem, over de uitbreiding van de samenwerking tussen de twee landen. (…)

Coronasituatie in Syrië (cijfers in regeringsgebied; Idlib, bezette noordelijke grensstreek en ten oosten van de Eufraat niet meegerekend.) In het Al Mujtahed  Damascus Ziekenhuis werd bij zeven kinderen het Kawasaki syndroom vastgesteld, waarvan vier positief testten op corona. Het syndroom is uiterst zeldzaam, komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5, met symptomen als koorts, uitslag, gezwollen hals, droge, gebarsten lippen, vingers en rode ogen.

Beelden van de citadel van Damascus:

*WH=Witte Helmen