Quo vadis, Syria?

We beginnen het overzicht met heuglijk nieuws: het Syrische leger slaagde erin tijdens een gewaagde aanval alle 19 vrouwen en meisjes die door I.S. als gijzelaars gevangen genomen werden in de Suweida regio, te bevrijden in het dorp Hamimah, ten NO van Palmyra.  Dit nadat in oktober 2 vrouwen en 4 kinderen al konden gered worden. (video)

Deze zomer lanceerde I.S. een verrassingsaanval op verschillende dorpen en steden in Oost-Suweida, waarbij 250 burgers gedood en talrijke geschaakt werden.  Zij wilden losgeld voor hun vrijlating.  Indien er niet aan hun eisen tegemoet gekomen werd zouden ze hun gijzelaars, vrouwen en kinderen, levend verbranden.

En verleden maand toonden ze dat hun dreigement (video) zouden uitvoeren: ze vermoordden een jonge Druzin, Harwat Fadl Abu ‘Ammar of Shabki (25), uit Suweida. In augustus moest een jonge man (Druze) er al eerder aan geloven: hij “mocht” een videoboodschap uitsturen vooraleer hij onthoofd werd.

Bovenop het losgeld eiste I.S. de terugtrekking van het Syrische leger uit de Al-Safa regio (Z-Syrië), waar ze stilaan ook het onderspit moeten delven.  Nu de gijzelaars kunnen terugkeren naar huis, moet het Syrische leger geen rekening meer houden met hun veiligheid.    In oktober hield het Syrische leger zich in, bood de I.S. groep een vrijgeleide aan naar hun kompanen in de Deir Ezzor regio, in ruil voor de vrijlating van de Druzische vrouwen en kinderen.  Wat geweigerd werd.  Nu valt er niet meer te onderhandelen, tenzij over een onvoorwaardelijke overgave.  (…)

De Russische marine en luchtmacht zou het Syrische leger terzijde staan met een massale aanval op I.S. enclaves in de Al-Safa (Z) en Badiya Al-Sham (O). (…)

In Zuid-Syrië hebben de Druzen hun lesje geleerd: er werden burgerwachten opgericht om zich te verdedigen tegen slapende I.S. cellen.  Het Syrische leger voorzag hen van wapens.

Opmerkelijk bericht in IRNA, een Iraans nieuwsagentschap dat zich beroept op Irakese media: Een onverwacht initiatief van Qatars vice premier sjeik Mohammad bin ‘Abdul-Rahman bin Jassim Al-Thani, die naar verluidt een samenwerkingsverband met vijf staten uit het M.O. wil voorstellen: m.n.  Qatar zelf, dat compleet geïsoleerd werd, Iran, Irak, Turkije en Syrië.  Het voorstel werd gelanceerd tijdens de tweedaagse ontmoeting van de Iraakse en Qataarse minister in Bagdad met de Iraakse regering.  Qatar en Syria onderhouden geen diplomatieke betrekkingen; idem dito voor Turkije.   Qatar hoopt hiermee enige bescherming tegen S.A. te kunnen realiseren.

De Libanese overheid maakte bekend dat sinds juli ca. 80.000 Syrische vluchtelingen in Libanon zijn kunnen terugkeren naar huis. Nog ca. 1.2 à 1.4 miljoen te gaan…  De Libanese overheid wil voor het einde van het jaar de terugkeer van nog zo’n 200.000 Syriërs ondersteunen – met de nadruk op “vrijwillige terugkeer”.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, staande mensen, menigte en buiten

Intussen blijft Erdogan erop hameren dat Syrische vluchtelingen in Turkije pas kunnen terugkeren als Assad van zijn presidentiële troon verdreven is.

Ja hoor, in Turkije heerst er democratie, hebben ze geen president-dictator zoals Assad in Syrië.  Maar journalisten die de waarheid durven publiceren, of iets schrijven dat de ego van Erdogan raakt, vliegen in de gevangenis.  Binnen- of buitenlandse journalisten, maakt niet uit.  Zoals de Syrische correspondent van SANA (Syrische officiële nieuwsbron) in Turkije, dhr. Hosni Mahali,  kreeg in totaal meer dan vier jaar gevangenis voor zijn rol bij het bekendmaken van de Turkse steun aan terroristen in Syrië, die ongestoord mankrachten, wapens en geld via Turkije naar Syrië en Irak konden doorsluizen.  Officieel luidde de aanklachten: “belediging van de Turkse staat en regering, van Erdogan…”  Tot zijn verdediging antwoordde Mahali dat “alle politieke leiders, ministers, vorige diplomaten en zelfs de voormalige VSA vice president Joe Biden, de Duitse kanselier Merkel en de Russische president Poetin verklaard hadden dat Turkije het terrorisme in Syrië ondersteunt” en “als journalist, baseer ik mij op verklaringen van dergelijke overheden”.

Woensdag werd het startsein gegeven van een studentententoonstelling in Bratislava, Slovakije, met studentendelegaties uit 25 landen.  Ook uit Syrië met traditionele handarbeid en grote afbeeldingen uit de rijke geschiedenis en beschaving van Syrië.  Ook werd een film getoond met de verwoestingen van Syrische archeologische plaatsen en diefstal van kunstschatten door terroristen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 5 mensen, zittende mensen en staande mensen

En in Shanghai werd de vijfdaagse China International Import Expo gehouden met 3000  bedrijven uit heel de wereld, met een Syrische afvaardiging van 21 bedrijven met voedings- en agrarische producten.  Het Syrische paviljoen kon op grote belangstelling rekenen.  Naar verluidt zouden er verschillende handelscontracten getekend zijn met diverse bedrijven uit verschillende landen. (video)

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, menigte en buiten

Een Braziliaanse parlementaire delegatie, o.l.v. senator Fernando De Mello, hoofd van de buitenlandse zaken en nationale defensie commissie, bezocht de Syrische stad Homs met de archeologische markten, Umm al-Zunnar, de al-Arbaeeen kerken, de al-Ghassaneyyeh school en de restauratiewerken in de al-Masqouf en al-Qaysareyeh soukds in Oud-Homs.
De Mello veroordeelde de schade veroorzaakt door terroristen aan religieuze gebouwen, die de rijke Syrische geschiedenis ondermijnen en uitte zijn waardering voor de sfeer van herstel, die in westerse media nooit aan bod komt.  Hij voegde eraan toe dat in zijn land, Brazilië, 4.5 miljoen Braziliaanse burgers wonen met Syrische wortels.  Hij benadrukte dat de contacten tussen zijn land en Syrië zullen blijven voortgezet worden en dat Brazilië bereid is steun te verlenen bij de reconstructie en de vrede in het land. (…)

Afbeelding kan het volgende bevatten: 6 mensen, staande mensen en pak

De cementfabriek op het bedrijventerrein van Aleppo werd terug operationeel.  Broodnodig bij de restauratie- en bouwwerken.  Terroristen hadden ze vernietigd.

Afbeelding kan het volgende bevatten: plant en buitenAfbeelding kan het volgende bevatten: buiten

5500 Arabische en Syrische tandartsen nemen deel aan de 9de Internationale Wetenschappelijke Conferentie van de Syrische Tandartsenvereniging.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, staande mensen

De voorzitter van de Syrische apothekersvereniging dr. Mahmoud Al-Hassan verklaarde dat Syrië momenteel medicijnen naar 16 landen uitvoert, o.a. naar Irak.   De export is afgenomen door de terroristische oorlog maar hij hoopt dat de toestand zich zal herpakken naar vooroorlogse tijden toen de export naar 56 Arabische en andere landen ging.  De productie herstelt zich langzaam door de stroomvoorziening en nieuwe licenties aan 89 bedrijven (79 voor de oorlog).

Vanuit Idlibistaanse zgn. de-escalatiezone blijven al-Nusra en de Oeigoeren de omgeving in regeringsgebied trakteren op raketten en mortieren.  De vraag is hoe lang dit nog geduld zal worden.  Rusland blijft waarschuwen voor een volgende geënsceneerde gifgasaanval in Idlib.  De Syrische vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad bleef herhalen dat de Syrische overheid alle chemische wapens, voorraden, productielabo’s vernietigd heeft en protesteerde tegen de aangekondigde aanvallen van westerse landen mocht er weer toxische wapens gebruikt worden… waarvoor de Syrische regering sowieso de schuld zal krijgen.  (ondertiteling en vertaling onderaan)

 

Eergisteren in Deir Attiah in de buurt van Damascus: een mis met een oproep en gebed voor de vrede.

 

Elk gebed zal nodig zijn vermits het Westen niet wil ingaan op Poetins voorstel voor een breed internationaal front tegen terrorisme in Syrië.  Hij bedoelt dat Rusland, Syrië, Iran, Turkije de VSA en andere NAVO lidstaten de handen in elkaar slaan tégen terrorisme.  Een herhaling uit 2015, want de Russische president lanceerde deze oproep toen al  tijdens de algemene vergadering van de VN.  Tot in den treure blijft Lavrov, de Russische buitenminister herhalen dat de westerse militaire aanwezigheid in Syrië tegen de internationale wetgeving ingaat en “zelfs een invasie is in een soevereine staat” daar zij geen uitnodiging en/of verzoek door de Syrische regering mochten ontvangen”… Rusland daarentegen wel.

Afsluitend deze beelden van de Assad Pacha Khan (1751) met een indrukwekkende architectuur.  De khan bood onderdak aan karavanen uit Syrische steden, uit Beiroet en andere oorden uit het M.O.  Tegenwoordig worden er tentoonstellingen georganiseerd.

Wie nog eens wil kijken hoe Syrië er voor de oorlog uitzag kunnen wij deze video aanbevelen.