Puntjes op de ‘i’ over wapenstilstand in Syrië

U heeft zonder enige twijfel op alle zenders de Amerikaanse buitenlandminister John Kerry aan het woord gehoord die mocht vertellen dat de VSA met Rusland een akkoord bereikt hebben over een (tijdelijk) staakt-het-vuren in Syrië.

U hoort Poetins verklaring hieromtrent in deze video.  Hij maakt daarbij duidelijk dat Rusland het initiatief nam voor de onderhandelingen met de VSA over de wapenstilstand, herinnert er fijntjes aan dat dankzij Rusland de chemische wapens verwijderd werden (Obama heeft toen bakzeil moeten halen), dat hij onverminderd aan de kant van Assad, de ‘rechtmatige Syrische regering’, staat door deze expliciet bij de handhaving en controle van het bestand te vernoemen.  Over de rol van Turkije zwijgt hij.  Hij heeft het over de Amerikaanse ‘partners’, waarmee hij Turkije degradeert tot schoothondje van de VSA.

Wel maakt hij meer dan duidelijk dat de strijd tegen IS, Al Nusra en andere door de VN erkende terroristische groepen onverminderd voort gezet wordt. Waarmee hij een slag om de arm houdt voor de Russische bombardementen.  Politiek op hoog niveau.

Op zes minuten maakt Poetin duidelijk dat Rusland (mede) aan de touwtjes trekt in Syrië.

Lees ook wat HLN schreef.

Erdogan insinueerde eerder deze week al dat de VS maanden geleden niet alleen de YPG, maar ook IS van wapens hebben voorzien – en dat volgens de Turkse president zelfs bewust. VS-president Barack Obama wil dan weer dat de Syrische Koerden stoppen met hun veroveringstocht om “bondgenoot” Turkije, dat met het inzetten van grondtroepen dreigt, niet voor het hoofd te stoten. De goede betrekkingen met Turkije gaan dus voorlopig boven het eendrachtig bestrijden van IS.

FT