Poolse kwakkelvriendschap: Volyn is nog lang niet vergeten

Hoewel Polen steeds weer bevestigt dat het de “Oekraïense vrienden” op elke denkbare wijze wil ondersteunen, ziet de waarheid er toch ietwat anders uit. Polen en de Oekraïense nationalisten haten zich als de pest. Tegen het einde van WOII hebben ze elkaar in grote getale vermoord. Oekraïne heeft zelfs tegen het einde van deze oorlog nog ca. 60.000 Polen gedood. Sommige bronnen spreken over 100.000…) En dat heeft men in Polen nog lang niet vergeten. In juli 2016 besliste het Poolse parlement de gebeurtenissen van 1943 in Volyn een genocide te noemen.

Voor Polen telt momenteel slechts dat de haat t.o.v. Rusland groter is dan deze t.o.v. Oekraïne. Sinds weken blokkeren Poolse vrachtwagens de grens met Oekraïne omdat de Poolse boeren zich door de massale importvrachten uit Oekraïne in hun bestaan bedreigd voelen. In Polen worden Oekraïners ook niet zoals hier in de watten gelegd. Maar het verblijf in Polen is voor Oekraïners gemakkelijker omwille van de nabijheid en de taal. Men kan elkaar ook zonder taalkennis begrijpen.

Nu Oekraïne stilaan kampt met een tekort aan soldaten, treedt het Oekaïense leger / politie in actie. In Polen circuleren er al beelden van Oekraïense militaire voertuigen die Oekraïners in Polen oppikken om hen naar het front te sturen. Polen laat betijen. En doet meer. Bij ons hoort men niet dat Polen geen Oekraïense mannen meer toelaat. Ze worden met hun auto”s aan de grens afgewezen. Hier en daar zal een uitzondering – voorzien van het nodige smeergeld – nog wel kunnen, maar in het algemeen is het voor Oekraïners moeilijk en quasi onmogelijk nog naar Polen te trekken.

Een geschiedkundige terugblik kan u hieronder bekijken. Op 5’10” van de tijdlijn komt WOII aan bod:

Er werd over de gebeurtenissen in Volyn een film gedraaid. Onderaan verschijnt een Engelse vertaling.