Politieke spelletjes

Duitse minister van Justitie ontslagen …omwille van quotaregeling!

Omdat hij als blanke man niet in een nieuwe (groene) quotaregeling past, dwingen de Grünen de minister van Justitie van de Duitse deelstaat Thüringen om ontslag te nemen. Hij wordt vervangen door een Afro-Duitse vrouw zonder politieke ervaring. Op aandringen van de groene fractie heeft de Ministerpresident van de Thüringen, Bodo Ramelow (Linke) de minister van Justitie, Migratie en Consumentenbescherming, Dirk Adams (Grünen) ontslagen.

De achtergrond is een politiek correcte klucht van de Grünen: Adams moet niet vertrekken omdat hij gesjoemeld zou hebben, of politieke fouten zou hebben gemaakt, maar wel omdat hij het verkeerde geslacht heeft. Zijn opvolgster wordt een Afro-Duitse vrouw, Doreen Denstädt, die evenwel niet beschikt over een diploma rechten of enige politieke ervaring. Ze werkt momenteel in de Polizeivertrauensstelle in het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Thüringen. Haar geweldige carrièresprong dankt ze helemaal aan haar geslacht en haar afkomst.

Nu werd ook bekend dat de nieuwe minister van Justitie in het verleden al was opgevallen met racismeverwijten aan de politie waarvan achteraf niets van aan was. Slechts één van de klachten werd vervolgd, en die ene zaak werd door de rechtbank zonder gevolg geklasseerd.

Wanneer eindigt deze waanzin?

De wissel was nodig geworden omdat de partijchef van de Grünen, Bernhard Stengele, in de regering van de deelstaat wou zetelen. Deze regisseur wou Anja Siegesmund opvolgen, die minister voor Milieu was en die einde januari vrijwillig een stap opzijzet en de partijpolitiek vaarwel zegt. Maar op dat moment zouden de beide ministers van de Grünen twee mannen zijn, en dat kan dus niet volgens het nieuwe, interne reglement. En dus moest, in de groene logica, minister Adams terugtreden. Maar academicus Dirk Adams, die sinds 2019 minister was, weigerde dit. En dus zetten de Grünen Ministerpresident Ramelow onder druk om zijn minister te ontslaan. Groen jubelt en ziet dit als een omzetting in de praktijk van hun “centrale thema’s als integratie en migratie”.

In Thüringen regeert momenteel een rood-rood-groene coalitie, die door de CDU wordt getolereerd. De Grünen bezetten twee van de tien kabinetsposten. Bij de deelstaatverkiezingen van 2019 haalden ze 5,2 procent van de stemmen. De volgende deelstaatverkiezingen vinden plaats in de herfst van 2024.

Peter Logghe

Ben den Grünen kann es ganz schnell gehen, wenn man die richtige Hautfarbe und das richtige Geschlecht hat…