Polen wil “een test van de goede wil”

Gisteravond bij n-tv de lopende tekst onderaan gevolgd. Moet u ook doen. Dikwijls krijgt u daar zaken te lezen die u hier, bij de poco zenders, niet zult vernemen, of die pas de volgende dag op de toegankelijke nieuwsberichten zullen verschijnen.

Bleek dat Polen wil dat de EU de door Polen aan Oekraïne “geschonken” Leopard 2-tanks betaalt. Dus Polen geeft iets weg en stuurt de rekening van het geschenk door.

Polen will EU um Entschädigung bitten

Polen will auch die EU in die Lieferung der Panzer an die Ukraine mit einbinden. Ministerpräsident Mateusz Morawiecki sagte bei einer Pressekonferenz: “Wir werden bei der Europäischen Union eine Rückerstattung beantragen. Das wird ein weiterer Test des guten Willens sein.”

En het gaat niet alleen daarom dat landen die geen tanks willen sturen (zoals bv. Hongarije en Tsjechië) of kunnen sturen (omdat ze er geen hebben) uiteindelijk mee zullen betalen voor de door Polen weggeschonken tanks.

Het gaat er ook om dat de EU, met alle lidstaten, betrokken partij wordt bij de levering van zware aanvalswapens, met alle risico’s van dien. En als we de EU noemen, dan zeggen we in één adem NAVO. Vooral nadat de EU en de NAVO recent beslisten hun samenwerking “naar een hoger niveau te tillen”.

Is het risico op een oorlog van de EU, mét alle lidstaten, tegen Rusland hoog genoeg?

Kampfpanzer für die Ukraine: Polen stellt Antrag auf “Leopard 2”-Lieferung | tagesschau.de