Perzische Lente of net iets te veel toeval?

Opdat er geen misverstand ontstaat: wij zijn geen fan van al dan niet religieus geïnspireerde dictatoriale regimes, maar iets zegt ons dat de zgz. opstand in Iran nét iets te toevallig nu opduikt.  Toeval bestaat niet, niet op het geopolitieke schaakbord.  Oekraïne, Libië, Syrië, Turks EU-lidmaatschap… om er maar enkele te noemen.

# Trump Iran nuclear deal ‘Oppressive regimes cannot endure forever’

# Israel Iran proxy war ‘Israeli ministers applaud Iranians ‘courageously risking their lives for freedom’  

# Israel, Iran duel on Syrian soil

# Israel – Saoudi Arabia “There are shared interests and as far as the Iranian axis is concerned we are in full accord with the Saudis”

En dan heb je nog de beruchte oliepijpleiding,  die Israël (en andere importerende landen) vanaf 1968 van Iraans olie voorzag.  Het best bewaarde geheim – de Arabische buurlanden mochten niet gebruskeerd worden –  dat voor oliebevoorrading zorgde vanuit  Iran – via de Rode Zee – naar de haven van Eilat (Israël), om vervolgens via een pijpleiding en de haven van Ashkelon naar de Middellandse Zee te geraken.  Men wou op deze wijze het Suez kanaal vermijden. Toen Iran nog Perzië heette erkende het als het tweede voornamelijk moslimland na Turkije de staat Israël.  Na de Islamitische Revolutie van 1979 werd de erkenning ingetrokken en hield het olie-akkoord op te bestaan.

Een Knesset commissie “Buitenlandse Zaken en Defensie” besliste dat de opvolger van de Eilat-Ashkelon Pipeline Co (EAPC) , – EAPC2 – die niet onderworpen is aan de meeste belastings- of bouwwetten, onder de hoede blijft van defensie.  EAPC2 moet onder de radar opereren; wie er gegevens over bekend maakt, riskeert een gevangenisstraf die tot 15 jaar kan oplopen.
Na 1979 werd de pijpleiding verder alleen uitgebaat door Israël, die in alle stilte olie naar Europa bleef vervoeren.  Pas toen er in 2014 een groot olielek vastgesteld werd, waarbij 5 miljoen liter ruwe olie de Arava woestijn en het Evrona natuurpark vervuilde, en de toeristische trekpleisters Aqaba bedreigde, gevolgd door petities om de geheimhouding eromtrent te doorbreken, vonniste een rechtbank dat het bedrijf tijdelijk moest stilgelegd worden.

Volgens de EAPC webstek zou het bedrijf op dit moment 750 km pijpleiding in Israël beheren.

 In 2016 vonniste een Zwitserse rechtbank dat Israël aan Iran nog 1.2 miljard dollar + interesten moet betalen als compensatie voor het beëindigen van het gezamenlijk project.  Israël stelde dat het bedrag verkeerd was berekend, maar dat argument werd verworpen.  Israël moest daar bovenop ook nog 208.000 dollar aan Iran betalen voor juridische kosten.  De rechtbank oordeelde ook dat er sinds het opheffen van de internationale sancties tegen Iran, geen enkele wettelijke hinderpaal nog bestond opdat Israël Iran zou kunnen betalen.  Dit als antwoord op het Israëlisch argument dat het zou weigeren geld naar Iran te sturen omdat het “volgens de economische wetten geen fondsen kan overmaken naar een vijandig land”.
Of de uitstaande factuur al betaald werd, hebben we niet kunnen achterhalen.
Waarmee de cirkel rond is en we terugkeren naar de # hashtags bovenaan.  Wat u gelooft, of wil geloven, laten we aan u over.  Schiet echter niet op de pianist.

 

6 gedachten over “Perzische Lente of net iets te veel toeval?

 1. @ Redactie op het blog : Vladtepes.com kan men zowat volgen wat er in Iran aan het gebeuren is.
  Hier in de Westerse “Media” die voor 92% geleid wordt door vooral (extreem) linkse “journalisten” daar zal men de Waarheid niet vinden zij verdraaien alles naar hun hand het Volk wordt bewust dom gehouden.

  De Beste Wensen voor 2018,
  Grtn richard

 2. @richard: Wanneer ek “Vladtepes.com” Google, verskyn die volgende kennisgewing van “Telenet Security Pack”:

  Schadelijke website geblokkeerd
  http://vladtepes.com
  Deze website is gerapporteerd als schadelijk.
  We raden aan deze website niet te bezoeken.”

  Wanneer ek ondanks die waarskuwing verdergaan, kom ek by ‘n blad uit met alleen die volgende daarop:
  “This domain is currently not approved for CashParking.”

  …en ek weet nie wat dit beteken nie…

  Tot wederom

  Petrus Potgieter

Reacties zijn gesloten.