Op weg naar vrede

Afbeeldingsresultaat voor peace in syriaIn de Syrische provincie Homs is donderdag een nieuw wapenstilstandsakkoord tussen de regeringstroepen en de ‘rebellen’ van kracht geworden waarbij ca. 150.000 burgers betroffen zijn. De wapens zullen zwijgen in 84 dorpen/ gemeenten ten noorden van de stad Homs. Eén van de vier rustzones die door Rusland en co. met het Syrische leger en de ‘rebellen’ afgesproken werden. ISIS en het Al-Qaeda-filiaal,Al Nusra, doen niet mee; deze laatsten werden lange tijd door de VSA ondersteund en bewapend.

Nu ziet het er naar uit dat ondanks de spanningen wegens de nieuwe sancties tegen Rusland er toch op het terrein een soort modus vivendi gevonden werd. Volgens AFP zouden de buitenministers Lawrow en Tillerson donderdag met elkaar getelefoneerd hebben. De Russische militaire politie zou de ‘vrede’ bewaken, mogelijke conflicten uit elkaar houden en toegang verlenen tot hulpkonvooien.Vier bataljons werden speciaal naar Syrië uitgezonden.

Dankzij de bemiddeling van Rusland, Iran en Turkije werden er de laatste maanden vier zgn. de-escalatiezones afgesproken. Na de zone rond de stad Daraa in het zuiden en de regio Oost-Ghuta bij Damascus is het gebied ten noorden van Homs de derde zone waar een wapenstilstand gerealiseerd werd. De vierde geplande zone ligt in de noordelijke provincie Idlib. Sinds Trumps regering besloot de ‘rebellen’ niet meer te ondersteunen met wapens en financiële middelen hebben deze aan strijdlust ingeboet. Tenzij concurrerende relletjes onder elkaar…

En aan de Syrisch-Libanese grens begon de gevangenenruil tussen de Hezbollah en soennitische ‘rebellen’. Niet toevallig omdat de toestand voor de djihadisten stilaan uitzichtloos werd dankzij het offensief van Hezbollah.

In Syrië strijden huurlingen uit talrijke landen. Zij worden o.a. door het Westen of via hun vrienden in de Golf gefinancierd.  Meer info: Wer in Syrien wirklich kämpft: Die schwarze Liste der Schande des Westens 

Niet alleen de ‘rebellen’:

DWN