Ook in Zweden wordt de kiezer wakker

Gerelateerde afbeelding

De socialisten zijn sinds vele decennia de sterkste politieke kracht in Zweden. Maar nu krijgen ze behoorlijk concurrentie: voor het eerst worden ze ingehaald en zelfs voorbij gestoken. Volgens een enquête, gepubliceerd in het Aftonbladet zou de kiezer eindelijk genoeg hebben van de linkse pamper- en wegkijkpolitiek en de omvolking van hun land. De patriottische Zweedse Democraten (SD) bekleden – indien er nu verkiezingen zouden plaats vinden – plaats één met 24%; de sociaal-democraten volgen op 22%.

Verleden jaar nog noteerden de sociaal-democraten bij de parlementsverkiezingen 28.4% – een historisch slechtste resultaat. De Zweedse Democraten bereikten met 17.6% hun tot dan beste verkiezingsresultaat.

Met toestanden die verdomd veel lijken op een burgeroorlog, met een toenemende bendencriminaliteit, met alle problemen die de grenzeloze immigratie met zich meebrengt schijnt de politieke ontwikkeling zich voort te zetten. Voorzitter Zweedse Democraten, Jimmie Åkesson, deelde mee: “Ik heb lang aangevoerd dat we vroeg of laat de grootste partij zouden zijn. We hebben constructief op dezelfde nagels geklopt: op deze der bendecriminaliteit, escalerende onveiligheid en de immigratiepolitiek, die compleet mislukt is.”

En dat dit geen fabeltje is mag blijken uit het feit dat Denemarken verhoogde controle aan de grens met buurland Zweden uitvoert wegens de zware criminaliteit die van over de grens gewaaid komt.