Onze (Anne)man(s) in de EU-praatbarak

European crisis icon Royalty Free Vector Image

U heeft over de coronacoup van de EU-commissie gehoord. Landen die hun boekhouding in orde hebben, die jarenlang als een goed huisvader hun zaakjes geregeld kregen, moeten mee opdraaien voor de potverterende je-m’en-foutisten. En dan niet alleen via leningen, die misschien ooit met Sint Juttemis terugbetaald zullen worden, maar ook gewoon met een financiële envelop, die ze gewoon mogen uitgeven zoals het hen belieft.

“EU-herstelfonds is misbruik van coronacrisis”

Met het Europees herstelfonds dat Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag aan het Europees Parlement heeft gepresenteerd, wordt niet alleen de meerjarenbegroting (MFK 2021-2027) van de EU voor de komende jaren vergroot, maar zal die ook aangevuld moeten worden door ‘eigen middelen’, lees Europese belastingen. Het uitgetekende herstelfonds is een combinatie geworden van verschillende sporen die voorlagen de jongste dagen en dus zal elk politiek leider zich snel kunnen vinden in dit ‘comprom is’. Het Vlaams Belang reageert echter teleurgesteld, dat spreekt over misbruik van de coronacrisis. 

“Er zal door de lidstaten in de Raad wellicht weinig in de weg worden gelegd en het fonds zal met de karwats door de nationale parlementen gejaagd worden, met het corona-mes op de keel”, vreest Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang). “Logischer en efficiënter zou geweest zijn dat de Europese Raad en de Commissie hun politieke prioriteiten en regelgevingsambitie van vóór de crisis radicaal terug zouden schroeven. In plaats van de budgetten op orde te zetten en te gaan voor een gezonde meerjarenbegroting, door bijvoorbeeld de budgetten voor klimaatmainstreaming en extern ‘buitenlands’ optreden te gebruiken voor herstelmaatregelen, doet men het tegendeel. De aanwending van het herstelgeld dat als een wortel wordt voorgehouden in de lidstaten zal ‘in lijn’ moeten zijn met de EU-prioriteiten van ‘vergroening’.”

Met het fonds en de mutualisering van schulden en eigen belastingen, wordt een grote stap gezet in de richting van de aloude centralistische droombeelden van de EU-federalisten, vreest de rechtsnationalistische partij. “De interne markt en daarna de euro moest de EU-landen naar mekaar doen groeien. Het omgekeerde gebeurde echter”, verklaart ook Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang), die tevens een waarschuwing maakt. “En nu willen ze met honderden miljarden schuldopbouw opnieuw hetzelfde proberen. Het zal hetzelfde resultaat hebben en eindigen in het uiteenvallen van de EU.”

EU pleegt cynische coronacoup