Ons vir jou

Voortrekkersmonument

Ons vir jou

Precies om 12 uur eergisteren scheen de zon door het koepeldak van het Voortrekker-monument op de sarcofaag met de woorden

“Ons vir jou, Suid-Afrika”.

“…Gister en vandag het interessante dinge in ons land gebeur. Terwyl die ware volk Gelofte gedenk het, het President Jacob Zuma ‘n toespraak by die “Versoeningsdag”-feesvieringe gelewer.

In plaas daarvan om ‘n “versoenings-toespraak” te lewer, het hy juis onversoennend opgetree deur die Boerevolk te beledig, en haat te saai onder swart Suid-Afrikaners.

Terwyl hy nog besig was met sy “onversoennende” woorde, het ‘n storm losgebars. ‘n Sterk wind het die reuse tent waarin honderde (duisende?) feesgangers saamgedrom het, weggewaai. Dit was chaos. Alles is verniel en verwoes. So ironies!

Intussen het honderde Geloftefeeste in die land plaasgevind, waar die Gelofte opnuut afgelê is.

Duidelik verstaan die meeste mense (swart en wit) nie waaroor Geloftedag gaan nie. Almal wil politieke munt daaruit slaan.

Selfs die SABC (South African Broadcasting Corporation) weet net hoe om Afrikaners te breinspoel.

Die Gelofte word as iets negatiefs (rassisties) voorgestel, terwyl Versoening die regte ding is.

Dit het niks met haat te doen nie, en daar is niks wat “versoen” moet word nie. Dit het suiwer te doen met ‘n volk wat by ‘n kruispad gekom het. Die volk moes kies. Hulle kon kies om die volk in eie krag te verslaan, of hulle kon kies om die veldslag in geloof aan te durf.

* Sarel Cilliers het ‘n belofte gedoen. Omdat dit ‘n belofte aan God was, noem ons dit ‘n Gelofte, en nie ‘n belofte nie.

Eerstens sou ‘n “tempel” (kerk) opgerig word. Tweedens sou dié dag, soos die Sabbat, as rusdag en as heilige dag herdenk en gedenk word. Derdens sou dié gebeurtenis, en die herdenking daarvan, van geslag tot geslag oorgedra word.

Van haat en nyd was daar nie sprake nie. Slegs ‘n afkeur in die manier waarop die Zoeloes die Voortrekkers (later Boerevolk genoem) wou vernietig.

Oor 2 jaar gedenk ons die 180 ste jaar van die “Slag van Bloedrivier”.

Hopelik sal ons volk dan ‘n treetjie nader aan ons nuwe vryheid wees.

Ek “veg” vir ons nuwe vaderland – die Kaaplandse kusgebied…”

Peter Murray

 

 

7 gedachten over “Ons vir jou

 1. Redactie, goed dat u Peter ‘aan boord’ hebt genomen …
  Bij Angeltjes, van wijlen Ray, hebben geregeld bijdragen van Peter kunnen lezen.

  Peter, baie welkom hier. Ek hoop ons sal in die toekoms ook by Golfbrekers
  reëlmatig iets van jou kan lees !

  De Gelofte waarover Peter schreef werd oorspronkelijk in het Nederlands opgesteld en door de Voortrekkers ondertekend. (De Afrikaanse hertaling is van latere datum.) Hieronder volgt de oorspronkelijke tekst/
  Mijne broeders en medegenoten,

  Hier staan wij tans op een ogenblik voor een
  heilige God van hemel en aarde om een belofte
  aan Hem te beloven, als Hij Zijn bescherming met
  ons zal wezen, en ons vijand in onze handen sal
  geven, dat wij hem oorwinnen, dat wij die dag
  en datum elke jaar als een verjaardag en een
  dankdag zoals een Sabbat in Zijn eer sal
  doorbrengen en dat wij een tempel tot Zijn eer
  stichten sal, waar het Hem sou behagen en dat
  wij het ook aan onze kinderen sal zeggen, dat zij
  met ons er in moeten delen, tot gedachtenis ook
  voor onze opkomende geslachten, want de eer
  van Zijn Naam zal daardoor verheerlikt worden,
  dat de roem en eer van overwinning aan Hem
  sal worden gegeven. Amen.

  • In het begin kregen wij regelmatig berichten van Peter, die wij telkens onder de rubriek “Ons vir jou” geplaatst hebben. Waarom dit plotseling stopte is ons een raadsel. De begeleide commentaar hebben wij van facebook geplukt.

 2. Alle respect voor Peter maar voor mij kan er geen reis naar Suid Afrika om medische niet meer af. Het enige dat ik kan doen is hun oproepen tot onderschrijving van hun acties ondertekenen. Overigens ben ik tevreden dat ik mijn aanvraag in begin 1970 om te emigreren niet heb uitgevoerd. Hopelijk worden de blanke inwoners uit Suid Afrika in België als asielaanvragers erkend.

 3. @ redactie

  en voor dat blanke ras kan je meteen ook een minderhedenstatuut aanvragen. Het vertegenwoordigt wereldwijd och arme 10%.

 4. Ons ni vir jou! Toch niet als het van de onderstaande dokters(?) afhangt.

  Op 3 januari ’17 schreef Jonathon van Maren in ‘From the Front Lines of Culture Wars’:
  ‘in Pretoria wandelde ik door een deftige middle-class buurt. Toen viel mijn oog op een blauw-witte affiche op een verkeerspaal. ‘ABORTION. SAFE AND PAINLESS’ gevolgd door het tel. nr. van Dr. Abel. Wat verderop in de straat zag ik een andere, gevolgd door nog één en nog één. Tijdens mijn korte wandeling van twintig minuten telde ik er een dozijn. ‘Mama Karebo – is available to relieve you of your mamahood if you call her number.’ Dr. Mark beloofde ‘ to give girls a safe abortion that very SAME DAY.’

  Jonathon kraste alle telefoon nummers weg, maar of dat mama Karebo, dr. Abel, dr. Mark en de anderen kan stoppen is de vraag.

 5. ABORTION SAFE AND PAINLESS
  Niet direct in Zuid-Afrika, maar hier bij ons, naast mijn deur om zo te zeggen, in Borgerhout in het Erasmusziekenhuis.
  Een jonge vrouw liet er drie jaar geleden een abortus provocatus uitvoeren. Enkele dagen na de ‘behandeling’ kreeg ze krampen en moest naar het toilet. ‘Ik keek in het toilet en zag een handje met vijf vingertjes.’ Het was het gevolg van een slecht uitgevoerde abortus provocatus. Het kind in wording was wel dood maar in de baarmoeder blijven steken. Fout van de gynaecoloog, die veroordeeld werd tot het betalen van 4.125 euro schadevergoeding, omdat hij de kindermoord slecht had uitgevoerd. Mevrouw zegt hierop:’ ik heb wel een rechtszaak gewonnen, maar de pijn zal altijd blijven.’
  Welke pijn? Die van een late gewetenbeet.

Reacties zijn gesloten.