Omvolking… niet alleen hier…

… maar ook dààr wordt het woord angstvallig vermeden

De Israëlische overheid wil het Bedoeïnendorp Ras Jrabah van de kaart vegen om plaats te maken voor de uitbreiding van de stad Dimona. De 500 dorpelingen willen dat ze gewoon opgenomen worden in de stad. Israëls overheid ziet dat enigszins anders.

Sinds tientallen jaren hadden de Ras Jrabah inwoners een hechte omgang met de buren van de stad aan de overkant van de baan. Velen van hen werken in Dimona en het dorp krijgt de voorzieningen van water, post en medische zorg via de stad. Deze band wordt nu op scherp gezet door de uitbreidingsplannen van Dimona door de overheid, nl. het dorp te vervangen door een nieuwe wijk van Dimona. De dorpelingen moeten hun biezen pakken en als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks.

De nutsvoorzieningen werden al afgesloten. In 2019 werden de uitzettingsbevelen bezorgd. Alle 127 gezinnen trokken naar de rechtbank. De zaak kwam voor op 22 en 23 mei; vonnis volgt. Israël heeft het dorp niet officieel erkend en hanteert de logica: wat niet officieel bestaat, mag dus ook niet klagen over verdrijvingen..

haaretz.com/

Adalah: Israel Land Authority’s attempt to forcibly displace 500 Palestinian Bedouin residents of Ras Jrabah to expand the primarily-Jewish city of Dimona is illegal and must be cancelled