“Om iets te zijn moeten we Vlamingen zijn”

OMDAT IK KIES VOOR DE WERELD

België is al zo klein, en wij zouden dat nog eens kleiner maken. Men kent Vlaanderen niet. België is een sterk merk. En zo zijn er nog wel enkele clichés.

Welnu, de wereld is erg groot. Zo groot dat het weinig uitmaakt of ons lapje grond nu 6,5 miljoen of 11 miljoen inwoners telt. Denemarken, Ierland, Estland, Kroatië, Malta, Cyprus, Letland, Litouwen, Finland, Luxemburg, Slovenië en Slovakije, zijn enkele Europese landen die zelfs nog minder inwoners tellen dan Vlaanderen. Niemand denkt er aan deze landen uit de EU te gooien omdat ze te klein zijn.

Voormalig Nederlands minister en Navo-secretaris-generaal Luns zag klein zijn zelfs als een voordeel: ‘een klein land heeft nu eenmaal heel veel buitenland’. Dat geeft veel meer kans om je te laten zien. Heel bekend zijn de PISA-studies van de OESO over de kwaliteit van ons onderwijs. De OESO-statistieken vermelden enkel de lidstaten, maar voor Vlaanderen maakt men graag een uitzondering. Dit is een van de weinige gevallen waar een internationale instelling naar de realiteit kijkt in plaats van naar artificiële grenzen. Vlaanderen is immers bevoegd voor onderwijs, niet België.

Daar knelt wel het schoentje. De wereld kent Vlaanderen niet omdat Vlaanderen zich niet mag laten zien.
Vlaanderen is bijvoorbeeld bevoegd voor het economisch beleid en probeert dit beleid ook internationaal uit te dragen. Vlaanderen heeft gewaardeerde en performante economische vertegenwoordigingen in het buitenland. Toch vindt de Belgische diplomatie het sedert enkele jaren nog eens nodig eigen economische vertegenwoordigers aan te duiden. Het is niet zo moeilijk Belgische ambassades te vinden waar men de indruk krijgt dat er in België enkel Frans wordt gesproken.

De Belgische instellingen doen een aardige duit in het zakje om Vlaanderen weg te moffelen. Een moderne federale staat zou de troeven van de deelstaten net in de kijker plaatsen. Dat is echter niet het enige. Vlaanderen zet zelf Europese regels om in Vlaamse decreten, maar schuift officieel niet mee aan tafel wanneer die Europese regels worden opgemaakt. De EU erkent enkel lidstaten. Vlamingen schuiven aan namens België. Zelfs in die domeinen waar het federale België helemaal niet meer bevoegd is. Algemeen geldt dat internationale instellingen of de internationale diplomatie enkel staten erkennen. Deelstaten of regio’s spelen amper mee. Vlaanderen kan ook geen volwaardige eigen ambassades oprichten.

De wereld kent Vlaanderen ook niet omdat de Vlamingen zich te weinig laten zien. Catalanen en Schotten durven dit wel. Ze hebben nochtans ongeveer dezelfde schaalgrootte als Vlaanderen. Zelfbewust, vanuit hun eigen identiteit, kijken ze zonder complexen naar de wereld en laten ze de wereld weten waar ze voor staan. Ze eisen als burgers hun recht op om over hun eigen toekomst te beslissen. Ze eisen als EU-burgers hun recht op om die keuze te maken én EU-burger te blijven. Ze laten zich dan ook zeer terecht niet bang maken door enkele politici die enkel in een EU van lidstaten geloven. De Europese Unie is er niet voor de lidstaten, maar voor ons: de burgers.

Wij, Vlamingen, hebben onze koudwatervrees nog altijd niet overwonnen. We moeten ons niet beter voelen dan anderen, maar we hoeven ons niet te schamen voor onze identiteit. August Vermeylen gaf het in 1900 al mee:

“Om iets te zijn moeten we Vlamingen zijn.Wij willen Vlamingen zijn om Europeeërs te worden.” 

Het is moeilijk om dit beter te verwoorden.
Ik kies voor Vlaanderen … omdat ik kies voor de wereld.

Uit Grondvest: juli 2014

6 gedachten over ““Om iets te zijn moeten we Vlamingen zijn”

 1. Domme uitspraak : ik wil geen Vlaming zijn, ik BEN Vlaming. Ik moet geen Europeaan worden, ik BEN Europeaan.

 2. Ik ben Vlaming omdat god mij schiep als Vlaming en niet als Europeeër en het huidige Europa kan ik missen als een str..d

 3. Heel normaal. Men kent wel de ” Heer Des Huizes ” maar niet de naam van den knecht of butler.

 4. Maar wat is een Vlaming? Een groot deel is eerder een meeloper of een ja-knikker geworden. Waar is de connectie met het Vlaamse symbool gebleven, de leeuw? Misschien is een os een beter symbool. Een gecastreerde Vlaamse stier die braaf de be- wagen trekt na het klappen van de be-zweep. Hij mag vooral niet te vet worden want we weten allemaal wat er met de “vette os” gebeurt.

 5. In Suid-Afrika word daar ook op die Afrikaner neergesien, en word daar na ons as ‘n “onbeduidende minderheidsgroep” verwys. Maar, wie het van Suid-Afrika van die jaar 1652 ‘n eerstewereldland gemaak? Wie het Suid-Afrika op die wereldkaart geplaas? Wie het die wereld se eerste hartoorplantingsoperasie suksesvol uitgevoer? Wie het Malaria en Slaapsiekte in Suider Afrika byna helemaal uitgeroei? Wie het gesorg dat Suider Afrika se swartbevolking van ‘n paar duisend tot 50-miljoen gegroei het? Wie het duisende skole en hospitale vir swartes uit blanke belastingbetalers se sakke laat oprig? Wie het Afrika se eerste kernkrag ontwikkel, en op die punt gestaan het om ‘n kernbom te vervaardig? Wie het miljoene huise vir swartes laat bou, terwyl die magtige ANC, wat miljarde se hulp van oorsee af kry, nog nie een miljoen kon oprig nie? Wie het gesorg dat Suid-Afrika een van die beste padnetwerke ter wereld gebou het? Wie het gesorg dat die Bybel in die meeste inheemse tale vertaal word?
  Die antwoord is in alle gevalle – die Afrikaners!
  Die ANC (waarskynlik gedryf deur die NWO) wil voor 2050 alle tekens dat daar ooit ‘n blanke beskawing in Suider Afrika was, uitwis.
  Deur middel van ‘n fynberekende leuenveldtog, word alles wat positief oor die Afrikanervolk gesê kan word, verswyg of uitgewis, en leuens oor negatiewe dinge wat nooit gebeur het nie, word versprei. Dié leuenveldtog, het al in die 17de eeu begin, en is deur die Engelse wereldwyd versprei.
  * Die huidige getal volksgenote is ongeveer 3-miljoen tot miskien 3,5-miljoen, maar indien die ultra-linkses weggelaat word, kan die totaal op 2-miljoen gereken word. Daardie 2-miljoen sal instaat wees om hulself te regeer, indien hulle toegelaat sou word om dit te doen.
  Die internasionale gemeenskap mag maar vir ons die swakste deel van die huidige Republiek van Suid-Afrika gee, dit wil sê, die Noordweskaap, en ons sal binne 50 jaar ‘n sukses daarvan maak. Al wat ons vra, is die reg om onsself in ons eie geografiese gebied te regeer.

  • Peter,

   als je ergens nog het boek van Hans Van Rensberg ( the commandant-general of the Ossewa-Brandwag) “Their paths crossed mine” vindt, kopen. Het geeft een staaltje over de moed van die Afrikaner.
   Het boek was verboden onder premier Vorster.wat ik niet begrijp. Ik heb nog een krantenknipsel waarin hij in 1942 zegt ‘ons staan vir Christelike Nationalisme wat ‘n bondgenoot is van Nasionale Sosialisme. U kan die ant-demokratiese stelsel ‘n diktatuur noem as u wil. In Talie noem hulle dit Fascisme, in Duitsland Nasionaal-Socialsime en in Suid-Afrika Christelike Nasionalisme.
   Ons moet vriende van Duitsland bly. Engeland is die enigste vyand – en sy moet aangeval word so dikwels as wat dit nodig is”

Reacties zijn gesloten.